”Väldigt allvarligt” larm om förskola – personal förtvivlade

2024 04 09

En privat förskola i Malmö utreds av stadens förskoleförvaltning efter att personal larmat om missförhållanden under flera månader.

Enligt larmen har förskolan satt i system att dagligen bestraffa ”busiga” barn.

Bestraffningarna uppges ta olika form – bland annat nekas barnen mat och blir utskällda med nervärderande ord.

– Detta tär på mig och jag vågar inte säga ifrån samtidigt som ledningen inte gillar att få höra om brister. […] Jag mår väldigt dåligt när jag ser detta pågå dagligen, utrycker en anställd enligt Sydsvenskan.

”Väldigt allvarligt”

Malmö stads förskoleförvaltning ser mycket allvarligt på uppgifterna.

Om bestraffningar förekommer är det ett tydligt brott mot reglerna. Det understryker Sanna Björkenstam, som är teamledare på förskoleförvaltningens placerings- och tillsynsenhet.  

– Vi ser väldigt allvarligt på om barn på något sätt skulle bestraffas inom förskolan. Lagstiftningen är stark gällande kränkningar mot barn, de är skyddslösa mot vuxna, säger hon till Sydsvenskan.

Dementerar

Förskolans huvudman förnekar uppgifterna om olika bestraffningar, däribland att barnen nekas mat.

– Uppgifterna stämmer inte, uppger kvinnan i en kort kommentar till tidningen.

Ska skyddas mot kränkningar och diskriminering

Enligt skollagen har samtliga förskolor en skyldighet att bedriva ett målinriktat arbete för att förebygga kränkande behandling av barn. Förskolorna ska därför arbeta för att förebygga och förhindra att barn utsätts för kränkande behandling.

– En viktig del i detta arbete innebär att upprätta en plan som innehåller en översikt av vilka åtgärder som förskolan behöver vidta för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn, framhåller Malmö stads förskoleförvaltning på sin hemsida.

Vidare skriver man att en förskola har ett ansvar att anmäla så fort förskolan får kännedom om att ett barn misstänks ha utsatts för diskriminering eller kränkande behandling.

Arkivfoto: A. Gimre

Text: Redaktionen


Tungt kontantkrav på Ica och Coop – alla butiker uppmanas agera

2025 06 30

Just nu går ovanligt många bankomater inte att använda i Sverige. Enligt medieuppgifter är omkring 25 procent av bankomaterna ur funktion.

Sveriges ledande företag inom kontanthantering, Bankomat, uppger att tekniska problem, svårigheter att få tillgång till lokalerna där automaterna står och förseningar i kontanttransporterna har orsakat problemen.

– Jag förstår att många människor är frustrerade över att de inte kan ta ut eller sätta in kontanter. Jag tycker själv att det här är en oacceptabel situation och jag beklagar de problem som situationen orsakar, säger Nina Wenning, vd på Bankomat.

– Tyvärr är också vissa orter mer drabbade än andra. Vi gör nu allt vi kan för att lösa problemen så fort som möjligt

Tungt krav på Ica och Coop

Nu kräver Kontantuppropet – en rörelse med flera olika organisationer – att Sveriges matjättar ska fylla tomrummet.  

Kontantupproret vill att samtliga stora matbutiker ska säkra kontantförsörjningen. 

–  Vi befinner oss i ett krisläge och då måste alla aktörer göra en extra insats. Vi kan inte lämna människor i sticket, säger Björn Eriksson, ordförande Kontantupproret.

–  Ica, Coop och Axfood med Willys och Hemköp har tillsammans ett brett nät över hela landet. När Bankomat inte klarar av att ge människor den kontantservice de enligt lag har rätt till återstår bara att vädja till handeln om att hjälpa till.

”Akut krisläge”

Björn Eriksson beskriver bankomathaveriet som en akut kris. Han påpekar att det nästan är omöjligt att hitta en fungerande bankomat i Värmland, delar av Västra Götaland, och i södra Stockholms län.

– Vi får mängder av samtal och meddelanden från människor som är både upprörda och oroliga för hur deras anhöriga ska klara sig, säger han.

– Många är beroende av kontanter för att klara sina dagliga inköp och de hamnar i ett akut krisläge när de inte går att få tag på. Därför måste handeln nu hjälpa till.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


JUST NU: SMHI varnar för höga temperaturer

2025 06 30

Ett högtryck drar in över Sverige.

I början av veckan blir det högsommarvärme i stora delar av landet.

Redan under tisdagen kommer temperaturerna stiga mot 30-gradersstrecket i södra Sverige.

Nu väljer SMHI att gå ut med en varning för höga temperaturer.

Varningen gäller i tre län mellan måndag och torsdag.

Följande län berörs:

- Blekinge län

- Kalmar län

- Kronoberg län

Uppmanar allmänheten

Invånare i de berörda områdena uppmanas att tänka på följande, enligt SMHI:

- Den ihållande höga värmen leder till ökad risk för hälsoproblem, framför allt för riskgrupper som till exempel personer med underliggande sjukdom, äldre personer eller små barn.

- Var uppmärksam på om personer i din närhet påverkas av värmen.

Kulminerar på onsdagen

Enligt SMHI:s prognos kulminerar värmen på onsdagen. I centrala Småland kan det bli uppemot 32 grader.

På torsdag vänder temperaturerna nedåt.

– På torsdag ser vädret allmänt ut att bli ostadigt och svalare luft tar sig ner även i södra Sverige. Sedan stabiliseras vädret med en ny högtrycksrygg ett par dagar innan fler lågtryck tar sikte på landet framåt helgen, framhåller SMHI:s meteorolog Ida Dahlström.

I helgen blir det följaktligen betydligt svalare väder.

– Temperaturen hamnar mer mot det normala, med drygt 20 grader i söder och 15-20 grader i norr, berättar meteorologen. 

FAKTA: Därför varnar SMHI för höga temperaturer

- SMHI utfärdar varningar för höga temperatur eftersom höga temperaturer under en längre tid kan vara skadligt för hälsan.

- Både dygnets maximala temperatur och antal sammanhängande dygn med hög värme ligger till grund för utfärdande av en varning.

Källa: SMHI

Foto: Ybernardi resp D. Bernard

Text: Redaktionen