VAL 2022: Ulf Kristersson höjer tonläget mot tidigare samarbetspartner

2022 05 27

Den moderata statsministerkandidaten är inte nöjd över Miljöpartiets regeringsförslag.

Miljöpartiet meddelade idag att partiet avser att bilda majoritetsregering tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet samt Moderaternas gamla samarbetspartner från tiden med Alliansen – Centerpartiet.

Reagerar med kraft 

Det får moderatledaren Ulf Kristersson (M) att höja tonläget mot sitt forna samarbetsparti.

– C har målat in sig i ett märkligt politiskt hörn, som bara gynnar S, hävdar Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook.

“Svag förhandlingsposition mot S” 

Moderaternas statsministerkandidat menar att en slutsats att dra av Miljöpartiets ambition är att en röst på Centerpartiet också innebär en röst på “vänsterpolitik”. 

– Den som överväger att rösta på C ska veta, att man inte bara röstar för en vänsterregering, utan också för vänsterpolitik, eftersom C numera har en väldigt svag förhandlingsposition mot S i ren sakpolitik, framhäver Ulf Kristersson i samma inlägg.

C uppges ändra sig 

Centerpartiet själva har tidigare avfärdat att sitta i regering med S, men nu har partiet öppnat för att bilda en koalitionsregering med Socialdemokraterna efter valet, uppger källor till Expressen. Inom partiet förbereder man sig för en sådan lösning.

– Det gör ont i själen, men som det ser ut just nu är det inte en osannolik lösning. Det måste gå att styra landet, och det ligger i vårt DNA att ta ansvar, säger riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) till tidningen.

Samarbetade nära 

Moderaterna och Centerpartiet har tidigare haft ett nära samarbete då båda partierna ingick i den så kallade Alliansen, som styrde Sverige mellan 2006 – 2014. 

Efter att Centerpartiet och Liberalerna anslöt till januariavtalet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet 2019 förklarades Alliansen upplöst. 

Största utmaningen 

Den största utmaningen för Per Bolunds drömregering är dock motsättningen mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet.

C-ledaren Annie Lööf har vid flera tillfällen betonat att Centerpartiet inte kommer att ge inflytande till ytterkantspartierna, SD och V.

Överens i många sakfrågor

Samtidigt står V och C närmare varandra än vad som uppges utåt. Det visar en kartläggning av hur partierna röstar i riksdagen, som DN har gjort.

– Voteringarna i riksdagen visar att det finns många partier som står längre ifrån varandra än C och V. Det är faktiskt vanligare att Annie Lööf och Nooshi Dadgostar röstar lika, än att Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson gör det, rapporterar tidningen.

Enligt DN:s undersökning var C och V överens i ungefär hälften av voteringarna under riksdagsåret 20/21 (48 procent).

Foto: Centerpartiet resp A. Adolfsson

Text: Redaktionen