VAL 2022: Tonläget mot Sverigedemokraterna trappas upp

2022 06 23

Miljöpartiets språkrör Per Bolund upprörs över Sverigedemokraternas budskap i klimatdebatten.

SD:s klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen berättade i en intervju tidigare idag om hur hans parti inte ställer sig bakom klimatmålet om nettonollutsläpp 2045

Enligt Kinnunen bör bördan ligga på länder som exempelvis Kina istället – ett uttalande som får Miljöpartiets språkrör Per Bolund att gå i taket, rapporterar Dagens Nyheter.

“Ny version av förnekelse”

Per Bolund menar att SD har ett grundproblem i form av att partiet inte ser klimatsatsningar som någonting annat än en börda, när det enligt språkröret i själva verket är tvärtom.

– Det är bara en ny version av klimatförnekelse, säger han till tidningen.

“SD har missförstått”

Miljöpartiets språkrör får medhåll av Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin. Enligt honom har Sverigedemokraterna missförstått vad hela frågan handlar om.

– Det här har SD missförstått, det är väldigt tydligt när man läser artikeln. Företagen vill inte ha slappare klimatmål, de pushar på oss. De vill att klimatet ska väga tyngre i svensk lagstiftning, säger Rickard Nordin till DN.

Målet sattes 2017

Resterande sju partier i riksdagen ställer sig bakom målsättningen som sattes upp redan inför 2018.

– Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Målet innebär att utsläppen av växthusgaser från svenskt territorium ska vara minst 85 procent lägre år 2045 än utsläppen år 1990, förklarade regeringen 2017.

SD: “Börjat i fel ände”

Men SD ställer sig som sagt inte bakom målet.

– Man har börjat i fel ände, och mejslat fram procentsiffror och årtal innan man haft en susning om hur man ska kunna nå dit, motiverar Martin Kinnunen ställningstagandet.

Annie Lööf reagerade

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf hör till skaran som kritiserar Sverigedemokraterna för att inte ansluta till att arbeta för att klara målsättningen.

– Att det finns partier i Sveriges riksdag som vill ge SD makt över klimatpolitiken mitt under brinnande klimatkris är inte bara anmärkningsvärt. Det är djupt oroande, framhåller Lööf på Twitter.

Foto: Miljöpartiet

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen