VAL 2022: Tonläget mot Sverigedemokraterna trappas upp

2022 06 23

Miljöpartiets språkrör Per Bolund upprörs över Sverigedemokraternas budskap i klimatdebatten.

SD:s klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen berättade i en intervju tidigare idag om hur hans parti inte ställer sig bakom klimatmålet om nettonollutsläpp 2045

Enligt Kinnunen bör bördan ligga på länder som exempelvis Kina istället – ett uttalande som får Miljöpartiets språkrör Per Bolund att gå i taket, rapporterar Dagens Nyheter.

“Ny version av förnekelse”

Per Bolund menar att SD har ett grundproblem i form av att partiet inte ser klimatsatsningar som någonting annat än en börda, när det enligt språkröret i själva verket är tvärtom.

– Det är bara en ny version av klimatförnekelse, säger han till tidningen.

“SD har missförstått”

Miljöpartiets språkrör får medhåll av Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin. Enligt honom har Sverigedemokraterna missförstått vad hela frågan handlar om.

– Det här har SD missförstått, det är väldigt tydligt när man läser artikeln. Företagen vill inte ha slappare klimatmål, de pushar på oss. De vill att klimatet ska väga tyngre i svensk lagstiftning, säger Rickard Nordin till DN.

Målet sattes 2017

Resterande sju partier i riksdagen ställer sig bakom målsättningen som sattes upp redan inför 2018.

– Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Målet innebär att utsläppen av växthusgaser från svenskt territorium ska vara minst 85 procent lägre år 2045 än utsläppen år 1990, förklarade regeringen 2017.

SD: “Börjat i fel ände”

Men SD ställer sig som sagt inte bakom målet.

– Man har börjat i fel ände, och mejslat fram procentsiffror och årtal innan man haft en susning om hur man ska kunna nå dit, motiverar Martin Kinnunen ställningstagandet.

Annie Lööf reagerade

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf hör till skaran som kritiserar Sverigedemokraterna för att inte ansluta till att arbeta för att klara målsättningen.

– Att det finns partier i Sveriges riksdag som vill ge SD makt över klimatpolitiken mitt under brinnande klimatkris är inte bara anmärkningsvärt. Det är djupt oroande, framhåller Lööf på Twitter.

Foto: Miljöpartiet

Text: Redaktionen