VAL 2022: Syrliga svar efter statsministerns regeringsbesked

2022 08 24

Magdalena Andersson (S) kan tänka sig att regera med samtliga partier förutom Sverigedemokraterna.

Det beskedet gav statsministern i SVT:s partiledarutfrågning.

Andersson var även skeptisk till Vänsterpartiet, även om hon inte sa bestämt nej.

–Jag ser det inte framför mig och det är långt ifrån mitt förstahandsval. Jag är skeptisk till det, inte minst nu när de har suttit och viftat med PKK-flaggor. Det är ingenting som bygger regeringsduglighet i mina ögon, det är ju en terrorstämplad organisation, sa Magdalena Andersson till SVT.

Istället öppnade hon för en regering med de gamla januaripartierna – S, MP, C och L.

– Det bygger på att Liberalerna kommer tillbaka till det som varit en av deras historiska ledstjärnor, att stå upp för liberala värden, mot fascism och nazism, framhöll statsministern.

”S känner inga gränser”

Liberalernas Johan Pehrson tackar bestämt nej till Socialdemokraternas inbjudan.

– Socialdemokraterna känner inga gränser när makten ska säkras. Först yrar man om Liberalerna som rasister i veckor för att sedan vilja samarbeta. Tack. Men nej tack. Skolan, integrationen och elräkningarna behöver inte fyra år till med mer av samma. Sverige behöver en ny regering, fastslår han i ett inlägg på Twitter.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar, som vid upprepade tillfällen krävt ministerposter för att stödja en S-regering, kommenterar Magdalena Anderssons regeringsalternativ på Twitter.

– Magdalena Andersson lyfter fram januariavtalspartierna som regeringsalternativ. Den som inte vill ha en vända till av marknadshyror och sämre anställningstrygghet gör säkrast i att rösta på Vänsterpartiet, skriver Dadgostar.

Kritik från Ebba Busch

Kristdemokraternas Ebba Busch är inte imponerad av statsministerns regeringsplaner.

I ett inlägg på sina sociala medier beskriver hon det socialdemokratiska regeringsalternativet som ”höljt i en dimma av fantasier”.

– Hon säger ja till Liberalerna, som säger nej. Men nej till Vänsterpartiet, som säger ja. Och någonstans där emellan ska både Centerpartiet och Miljöpartiet hållas på gott humör med varsitt skålpund av…ja, vad? Den rödgröna kortleken låter sig inte synas förrän efter valet. Men allt talar för att det blir fyrtal i kaos, om olyckan är framme och de åter får majoritet, framhåller Ebba Busch.

Hyllas internt

Efter partiledarutfrågningen i SVT hyllas statsministern av flera partimedlemmar och S-sympatisörer.

– Magdalena Andersson säger som det är. Det gjorde hon i kvällens utfrågning i SVT också. Rak, tydlig och påläst i frågor som kommer vara avgörande de kommande fyra åren. Det här är ledarskapet Sverige behöver, skriver socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

– Trygg, stabil, kunnig - Magdalena Andersson visar i SVTs utfrågning varför det är hon som bör fortsätta leda Sverige i en säkerhetspolitiskt orolig tid, betonar utrikesminister Ann Linde (S).

Socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld tror att Liberalerna kan ändra inställning efter valet. Han dömer inte ut Magdalena Anderssons regeringsinvit.

– Det är klart att Johan Pehrson i detta skede av valrörelsen måste säga bestämt nej till Magdalena Anderssons regeringsinviter. Men om valresultatet gör SD större än M och Januaripartierna får majoritet kommer saken i ett helt annat läge, skriver han på Twitter.  

I Sifos senaste opinionsundersökning fick S, C, MP och L  tillsammans 169 mandat. 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet Liberalerna resp Agnes Stuber Vänsterpartiet

Text: Redaktionen