VAL 2022: Syrliga svar efter statsministerns regeringsbesked

2022 08 24

Magdalena Andersson (S) kan tänka sig att regera med samtliga partier förutom Sverigedemokraterna.

Det beskedet gav statsministern i SVT:s partiledarutfrågning.

Andersson var även skeptisk till Vänsterpartiet, även om hon inte sa bestämt nej.

–Jag ser det inte framför mig och det är långt ifrån mitt förstahandsval. Jag är skeptisk till det, inte minst nu när de har suttit och viftat med PKK-flaggor. Det är ingenting som bygger regeringsduglighet i mina ögon, det är ju en terrorstämplad organisation, sa Magdalena Andersson till SVT.

Istället öppnade hon för en regering med de gamla januaripartierna – S, MP, C och L.

– Det bygger på att Liberalerna kommer tillbaka till det som varit en av deras historiska ledstjärnor, att stå upp för liberala värden, mot fascism och nazism, framhöll statsministern.

”S känner inga gränser”

Liberalernas Johan Pehrson tackar bestämt nej till Socialdemokraternas inbjudan.

– Socialdemokraterna känner inga gränser när makten ska säkras. Först yrar man om Liberalerna som rasister i veckor för att sedan vilja samarbeta. Tack. Men nej tack. Skolan, integrationen och elräkningarna behöver inte fyra år till med mer av samma. Sverige behöver en ny regering, fastslår han i ett inlägg på Twitter.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar, som vid upprepade tillfällen krävt ministerposter för att stödja en S-regering, kommenterar Magdalena Anderssons regeringsalternativ på Twitter.

– Magdalena Andersson lyfter fram januariavtalspartierna som regeringsalternativ. Den som inte vill ha en vända till av marknadshyror och sämre anställningstrygghet gör säkrast i att rösta på Vänsterpartiet, skriver Dadgostar.

Kritik från Ebba Busch

Kristdemokraternas Ebba Busch är inte imponerad av statsministerns regeringsplaner.

I ett inlägg på sina sociala medier beskriver hon det socialdemokratiska regeringsalternativet som ”höljt i en dimma av fantasier”.

– Hon säger ja till Liberalerna, som säger nej. Men nej till Vänsterpartiet, som säger ja. Och någonstans där emellan ska både Centerpartiet och Miljöpartiet hållas på gott humör med varsitt skålpund av…ja, vad? Den rödgröna kortleken låter sig inte synas förrän efter valet. Men allt talar för att det blir fyrtal i kaos, om olyckan är framme och de åter får majoritet, framhåller Ebba Busch.

Hyllas internt

Efter partiledarutfrågningen i SVT hyllas statsministern av flera partimedlemmar och S-sympatisörer.

– Magdalena Andersson säger som det är. Det gjorde hon i kvällens utfrågning i SVT också. Rak, tydlig och påläst i frågor som kommer vara avgörande de kommande fyra åren. Det här är ledarskapet Sverige behöver, skriver socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

– Trygg, stabil, kunnig - Magdalena Andersson visar i SVTs utfrågning varför det är hon som bör fortsätta leda Sverige i en säkerhetspolitiskt orolig tid, betonar utrikesminister Ann Linde (S).

Socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld tror att Liberalerna kan ändra inställning efter valet. Han dömer inte ut Magdalena Anderssons regeringsinvit.

– Det är klart att Johan Pehrson i detta skede av valrörelsen måste säga bestämt nej till Magdalena Anderssons regeringsinviter. Men om valresultatet gör SD större än M och Januaripartierna får majoritet kommer saken i ett helt annat läge, skriver han på Twitter.  

I Sifos senaste opinionsundersökning fick S, C, MP och L  tillsammans 169 mandat. 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet Liberalerna resp Agnes Stuber Vänsterpartiet

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen