VAL 2022: Syrliga svar efter statsministerns regeringsbesked

2022 08 24

Magdalena Andersson (S) kan tänka sig att regera med samtliga partier förutom Sverigedemokraterna.

Det beskedet gav statsministern i SVT:s partiledarutfrågning.

Andersson var även skeptisk till Vänsterpartiet, även om hon inte sa bestämt nej.

–Jag ser det inte framför mig och det är långt ifrån mitt förstahandsval. Jag är skeptisk till det, inte minst nu när de har suttit och viftat med PKK-flaggor. Det är ingenting som bygger regeringsduglighet i mina ögon, det är ju en terrorstämplad organisation, sa Magdalena Andersson till SVT.

Istället öppnade hon för en regering med de gamla januaripartierna – S, MP, C och L.

– Det bygger på att Liberalerna kommer tillbaka till det som varit en av deras historiska ledstjärnor, att stå upp för liberala värden, mot fascism och nazism, framhöll statsministern.

”S känner inga gränser”

Liberalernas Johan Pehrson tackar bestämt nej till Socialdemokraternas inbjudan.

– Socialdemokraterna känner inga gränser när makten ska säkras. Först yrar man om Liberalerna som rasister i veckor för att sedan vilja samarbeta. Tack. Men nej tack. Skolan, integrationen och elräkningarna behöver inte fyra år till med mer av samma. Sverige behöver en ny regering, fastslår han i ett inlägg på Twitter.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar, som vid upprepade tillfällen krävt ministerposter för att stödja en S-regering, kommenterar Magdalena Anderssons regeringsalternativ på Twitter.

– Magdalena Andersson lyfter fram januariavtalspartierna som regeringsalternativ. Den som inte vill ha en vända till av marknadshyror och sämre anställningstrygghet gör säkrast i att rösta på Vänsterpartiet, skriver Dadgostar.

Kritik från Ebba Busch

Kristdemokraternas Ebba Busch är inte imponerad av statsministerns regeringsplaner.

I ett inlägg på sina sociala medier beskriver hon det socialdemokratiska regeringsalternativet som ”höljt i en dimma av fantasier”.

– Hon säger ja till Liberalerna, som säger nej. Men nej till Vänsterpartiet, som säger ja. Och någonstans där emellan ska både Centerpartiet och Miljöpartiet hållas på gott humör med varsitt skålpund av…ja, vad? Den rödgröna kortleken låter sig inte synas förrän efter valet. Men allt talar för att det blir fyrtal i kaos, om olyckan är framme och de åter får majoritet, framhåller Ebba Busch.

Hyllas internt

Efter partiledarutfrågningen i SVT hyllas statsministern av flera partimedlemmar och S-sympatisörer.

– Magdalena Andersson säger som det är. Det gjorde hon i kvällens utfrågning i SVT också. Rak, tydlig och påläst i frågor som kommer vara avgörande de kommande fyra åren. Det här är ledarskapet Sverige behöver, skriver socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

– Trygg, stabil, kunnig - Magdalena Andersson visar i SVTs utfrågning varför det är hon som bör fortsätta leda Sverige i en säkerhetspolitiskt orolig tid, betonar utrikesminister Ann Linde (S).

Socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld tror att Liberalerna kan ändra inställning efter valet. Han dömer inte ut Magdalena Anderssons regeringsinvit.

– Det är klart att Johan Pehrson i detta skede av valrörelsen måste säga bestämt nej till Magdalena Anderssons regeringsinviter. Men om valresultatet gör SD större än M och Januaripartierna får majoritet kommer saken i ett helt annat läge, skriver han på Twitter.  

I Sifos senaste opinionsundersökning fick S, C, MP och L  tillsammans 169 mandat. 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet Liberalerna resp Agnes Stuber Vänsterpartiet

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen