VAL 2022: Svar på PKK-kritiken och känga till statsministern

2022 08 25

Statsminister Magdalena Andersson (S) vill inte ta med Vänsterpartiet i en eventuell S-regering efter valet.

Det utryckte hon i SVT:s partiledarutfrågning.

– Jag ser det inte framför mig och det är långt ifrån mitt förstahandsval. Jag är skeptisk till det, inte minst nu när de har suttit och viftat med PKK-flaggor. Det är ingenting som bygger regeringsduglighet i mina ögon, det är ju en terrorstämplad organisation, sa Magdalena Andersson.

Statsministern syftade sannolikt på att tre V-ledamöter, Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas, poserade med PKK-flaggor på årets Almedalsvecka.

”Lutar högerut”

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar anser att Magdalena Andersson använder PKK-aktionen som ”ett svepskäl”.

Samtidigt anklagar hon statsministern för att ”gå högerut”. V-ledaren är skeptiskt till Magdalena Anderssons ”flört” med Liberalerna.

I SVT:s utfrågning öppnade statsministern för en regering med de gamla januaripartierna – S, MP, C och L.

– När Magdalena Andersson fick välja mellan att gå vänsterut eller högerut så valde hon att gå högerut. Det innebär i praktiken att vi nästa mandatperiod riskerar att få ett nytt januariavtal med marknadshyror, försämringar i anställningstryggheten och fortsatta privatiseringar av vården, skolan och omsorgen och att det blir en mycket, mycket högerlutande regering, säger Nooshi Dadgostar till SvD.

Varnar vänsterväljare

Om man vill ha vänsterpolitik ska man inte rösta på S eller MP, enligt Dadgostar.

Hon utfärdar en varning till vänsterväljare.

– När hon (Magdalena Andersson) får göra ett val väljer hon att gå högerut. Där ska många väljare vara medvetna om att en röst på Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan bli en röst på en centerpartistisk finansminister som säljer ut stora delar av svensk välfärd och skapar otrygghet på våra arbetsplatser, säger hon till SvD och tillägger:

– Jag tror att det framför allt är ett besked till väljarna att en röst på Socialdemokraterna kan bli en röst på mycket högerlutande politik framöver.

Foto: Vänsterpartiet resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen