VAL 2022: Stor irritation hos Centerpartiet

2022 06 28

– Det är pinsamt att klimatkollegiet inte har haft några möten och jag tycker det är en trend som går igen.

Det säger Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet.

Han reagerar starkt på att Magdalena Andersson (S) inte har samlat det särskilda klimatkollegiet under sin tid som statsminister, vilket DN rapporterade om under måndagen.

Prioriterat område

Kollegiet upprättades av dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) och fungerade som en plats där åtta ministrar samlades för att driva på klimatarbetet.

Under Löfvens tid hade kollegiet regelbundna möten.

Men mötena har uteblivit sedan Magdalena Andersson tillträdde, trots att klimatet är ett prioriterat område enligt regeringen.  

Skarp kritik

– Regeringen har ett antal saker i klimatarbetet som man har struntat i att göra. Man har konsekvent prioriterat ned frågorna till och med när det finns pengar avsatta. Regeringen väljer att inte agera utan låter bara pengarna brinna inne och struntar i det. Det är ganska allvarligt, säger Rickard Nordin till DN.

Enligt C-ledamoten har regeringen inte fattat beslut om hur pengarna ska betalas ut. Han framhäver att det innebär att flera viktiga klimatåtgärder har skjutits upp. Bland annat de omvända auktionerna för Bio CCS gällande avskiljning, infångning och lagring av koldioxid från förnybara källor.

MP instämmer

Miljöpartiet är även kritiska.

– Ytterligare ett exempel på hur klimatarbetet skalas tillbaka när Miljöpartiet inte är i regeringen. Illa nu när hög fart på klimatinsatserna behövs mer än någonsin. Regeringens klimatkollegium används inte alls, skriver partiets språkrör Per Bolund (MP) på Twitter.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen