VAL 2022: Statsministerns känga till Liberalerna

2022 08 10

L-ledaren Johan Pehrson har ofta utryckt att Liberalerna är den ”liberala garanten” i en högerregering.

På onsdagen sa Johan Pehrson att L ”ska ta debatten och flytta SD mot den politiska mitten”.

– När de kom in i riksdagen var det mycket diskussioner om att de inte skulle sitta i utskott och så. Jag hade förmånen att vara gruppledare för Liberalerna då och var tydlig med att jag tycker att man ska göra allt för att inte diskriminera det här partiet. Ta debatten, se till att man flyttar dem och andra partier mot den politiska mitten, sa han i en intervju med DN.

”Falsk marknadsföring”

Statsminister Magdalena Andersson (S) reagerar kraftigt på L-ledarens resonemang.

Hon anklagar Liberalerna för ”falsk marknadsföring”.

– De sysslar med någon slags falsk marknadsföring. De försöker låtsas att de är emot SD, men faktum är att de går till val på att samarbeta med SD. De vill att SD ska ha avgörande inflytande och makt i Sverige, säger hon till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Om det blir en högerkonservativ regering är det bara att titta på balansen mellan partierna. På en liberal minister får man fem sverigedemokratiska ministrar. Det är ju enkel matematik, fem sverigedemokrater är fler än en liberal.

I den senaste mätningen från Demoskop fick Sverigedemokraterna 17,7 procent av rösterna. Liberalerna noterade ett väljarstöd på 5,7 procent.

”Magdalena Anderssons gyttjebrottning”

Johan Pehrson svarar i en skriftlig kommentar.

– Jag är van vid Socialdemokraternas smutskastning och minns inte minst när Morgan Johansson kallade oss rasister för vårt förslag om språkkrav vid medborgarskap. Jag vill inte ge mig in i Magdalena Anderssons gyttjebrottning, jag tror att det är fler än jag som skulle uppleva det som obehagligt, skriver han till Aftonbladet.

Foto: Liberalerna resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen