VAL 2022: Statsministern konfronterade Ebba Busch på toaletten

2022 08 19

Statsminister Magdalena Andersson (S) anklagar Kristdemokraterna för att ha slitit ner socialdemokratiska valaffischer och ersatt dem med KD-affischer.

Socialdemokraterna hävdar att aktionen ska ha skett utanför  statsministerbostaden Sagerska huset och riksdagen. S uppger att de har bildbevis, rapporterar Expressen.

Konfronterade Ebba Busch på toaletten

Irritationen hos S är märkbar. Socialdemokraterna kräver ett svar.

I samband med Expressens partiledardebatt tog statsministern tillfället i akt och konfronterade KD-ledaren Ebba Busch på en något märklig plats – nämligen toaletten.

Enligt tidningens uppgifter krävde statsministern i skarpa ordalag en förklaring.

Hon uppmanade Ebba Busch att utreda händelsen och lämna tillbaka de socialdemokratiska valaffischerna.   

”Märkligt samtal”

– Det var ett märkligt samtal får jag tillstå. Jag blev lite förvånad över att statsministern var så upprörd över affischeringen utanför Sagerska och riksdagen. Dessutom var det också en aning udda valt tillfälle att lyfta det här inne på toaletten med mig inför debatten, säger Ebba Busch till Expressen.

Hon förnekar att KD ligger bakom den påstådda ”affischkuppen”.

–  Måste säga att det var ett märkligt antagande att vi skulle ha tagit ner dem. Vilket vi också säkerställt att våra kampanjarbetare i Stockholm inte har gjort såklart. Jag såg dessutom på våra sociala medier att det var vår partisekreterare som med vårt kampanjteam satte upp affischerna utanför Sagerska vid 15-tiden på eftermiddagen. Självklart river vi inte ner andras affischer, inte heller den här gången, säger Ebba Busch till Expressen.

Skedde på söndagen

Som många andra partier inledde Socialdemokraterna sin affischering på söndagen – bland annat utanför Sagerska huset. Bilder från S visar hur fem socialdemokratiska affischer sattes upp på platsen.

Under veckan har S-affischerna försvunnit. I dag kan man se två S-affischer, varav en på sned och dold bakom den andra. Istället pryds platsen av affischer föreställandes en leende Ebba Busch.

KD vidhåller dock att partiet inte tagit ner några affischer.

Bilder som togs i samband med KD:s affischering visar hur partiet sätter upp sina affischer bredvid S-affischerna, uppger Expressen.

Känslig fråga

Partiernas affischering väcker ofta starka känslor.

Inför valet 2018 anklagades en socialdemokratisk politiker för att ha rivit ner SD-affischer. Kvinnan åtalades för skadegörelse, men friades av Solna tingsrätt.

Enligt tingsrätten gick det inte att bevisa att affischerna förstört eller skadats.

För några dagar sedan rapporterades det om valsabotage i Lycksele.

Merparten av Socialdemokraternas valaffischer försvann eller förstördes under söndagsnatten – endast två av tjugofem affischer fanns kvar på måndagsmorgonen.

– Det är rätt mycket jobb och kostar oss mycket pengar. Vi måste trycka upp nya valaffischerna och sätta upp dem igen. I stort sett alla är borta, och vi har polisanmält det hela, sa Laila Axelsson Jonsson, Socialdemokraternas ordförande i Lycksele, till SVT Nyheter.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Kristdemokraterna

Text: Redaktionen