VAL 2022: Starka reaktioner efter Ebba Buschs nya SD-besked

2022 08 23

Kristdemokraternas Ebba Busch öppnar för att Sverigedemokraterna på sikt kan ingå i en regering.

– Det är klart att det inte går att utesluta långt fram men det är inte där vi är nu. För den kommande mandatperioden är svaret nej, säger Ebba Busch i SvD:s partiledarutfrågning. 

Kritik från C och S

KD-ledarens besked väcker starka reaktioner.

– Tydligt besked från Ebba Busch – det är alltså bara en fråga om tid innan SD sitter i regering. Sverige står inför ett avgörande val. Centerpartiet kommer aldrig ge ett främlingsfientligt parti nycklarna till Rosenbad. Det handlar inte om tid utan om anständighet, skriver Annie Lööf (C) på Twitter.

Inrikes-  och justitieminister Morgan Johansson (S) reagerar i starka ordalag.

– Alla vet vad Ebba Busch menar med ”på sikt”. Det har vi hört förr. Det betyder ”så fort som möjligt”, skriver han på Twitter och tillägger:

– Var så säkra: om högern vinner valet, så öppnas varenda dörr i regeringskansliet för gamla nazister, Trumpanhängare och Rysslandskramare.

Ebba Busch: Vår kritik kvarstår

Ebba Busch har inte kommenterat utspelen från Annie Lööf och Morgan Johansson.

I SvD:s utfrågning betonar dock KD-ledaren att hennes partis ”värderingsmässiga ingångar i politiken” fortfarande skiljer sig jämfört med Sverigedemokraterna.

Ebba Busch förklarar att det bland annat handlar om grundläggande människosyn, staten och individens ansvar och samhällsgemenskap i Sverige.

Hon anser att en stor del av KD:s kritik mot SD fortfarande finns kvar – trots att partierna har närmat sig varandra.

– Mycket har hänt och ingenting har hänt. Mycket av vår grundläggande kritik av SD och en del uttalanden kvarstår. Sedan spräcktes Alliansen och vårt främsta medel att nå vårt mål försvann. Då har vi behövt tänka om och börjat förhandla med alla partier, säger hon till SvD.

Foto: Kristdemokraterna Ninni Andersson Regeringskansliet resp Centerpartiet

Text: Redaktionen