VAL 2022: SD vill ha specifik ministerpost

2022 08 23

Sveriges nästa klimatminister bör vara en sverigedemokrat.

Det skriver  SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen på Expressens debattsida.

– Ett första steg är att rösta bort den nuvarande regeringen så att Sverige äntligen kan få en blå-gul regering med en sverigedemokratisk miljö- och klimatminister, framhåller Kinnunen.

Sverigedemokraterna har tidigare inte officiellt krävt några ministerposter efter valet.

Ställer hårda krav

I en intervju med GP betonar dock Jimmie Åkesson (SD) att Sverigedemokraterna är beredda att ställa hårda krav på en M-ledd regering.  

SD-ledaren konstaterade att det kommer stå Ulf Kristersson dyrt om han inte tar med Sverigedemokraterna. 

SD har formulerat ett absolut krav för att acceptera en högerregering utan Sverigedemokraterna. Partiet kräver ett särskilt “samordningskansli” som helst ska placeras i regeringshuset Rosenbad, alternativt i riksdagen.

På kansliet ska alla partier som ingår i regeringssamarbetet representeras.

Ulf säger nej

Moderaternas Ulf Kristersson har vid flera tillfällen uteslutit att SD kommer att ingå i en M-regering efter valet.

I en intervju med DN konstaterade Kristersson dessutom att SD-tjänstemän på regeringskansliet inte heller kommer att "behövas".

– Regeringen ska samarbeta i riksdagen, inte minst med SD, sa M-ledaren

Samtidigt betonade Kristersson att han är beredd att ge SD ett ”seriöst inflytande”.

– Jag vill ge dem ett seriöst inflytande som vi kommer överens om innan regeringen väljs. Att man har en gemensam syn på vad man vill åstadkomma och att man har konkreta mål, sa han till DN.

”Bevare oss”

Miljöpartiets Per Bolund reagerar på Martin Kinnunens utspel i Expressen.

– Nu är det svart på vitt. Den som röstar för en blåbrun regering öppnar för en antimiljöminister (SD) på ett nytt utsläppsökardepartement. Bevare oss (och världen)! skriver Bolund på Twitter.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen


Stort larm om vanlig router – många svenskar har den

2025 01 24

En av de mest populära routrarna på marknaden är föremål för stor oro.

Det är routrarna av märket TP-Link som under vintern dragit uppmärksamheten till sig.

Nyligen gick myndigheter i USA ut med att man överväger ett totalförbud mot produkterna, som även finns i mängder av svenskars hem.

Routrarna kallas till och med för ett “nationellt säkerhetsproblem” på grund av upprepade kopplingar till kinesiska cyberattacker, rapporterar ansedda Wall Street Journal.

Skäl till oro i Sverige

Specifikt befarar dessutom USA att TP-Link-routrarna – som är den mest sålda routern på Amazon – kommer att användas mot västerländska mål.

Av den anledningen finns det skäl till oro även här i Sverige och Europa och alla andra västländer där de populära produkterna säljs.

Det konstaterar säkerhetsföretaget CSIS medgrundare och it-säkerhetsexperten Peter Kruse från Danmark, där problemet också uppmärksammats de senaste veckorna.

– Med många produkter i den låga prisklassen är säkerheten inte särskilt högt prioriterad. Kort sagt, du får vad du betalar för, säger han till TV2.

Microsoft bekräftar

Techjätten Microsoft har redan bekräftat att en kinesisk hackerenhet har lanserat “separata cyberattacker” via tusentals routrar från TP-Link.

Viktigt i sammanhanget är dock att det kinesiska företaget inte själva anklagas för att hota cybersäkerheten – kritiken går ut på att de inte gör tillräckligt för att förebygga att andra hotar det.

– Det har konstaterats över tid att TP-Link är en produkt som innehåller många sårbarheter jämfört med andra produkter, och det finns en oro för att det kan resultera i en supply chain-attack, säger Peter Kruse och syftar på it-attacker mot organisationers eller företags leveranskedjor.

Uppmaningen till vanligt folk

Enligt experten finns det sannolikt en rädsla att den kinesiska regeringen ska kräva eller redan har krävt tillgång till TP-Links routrar.

Liknande oro låg bakom att flera länder 2019 började betrakta den kinesiska mobiljätten Huawei som ett säkerhetshot.

Larmet innebär dock inte att du per automatik behöver oroa dig för att bankuppgifter eller liknande ska hackas om du har en TP-Link-router i bostaden.

Däremot ska man fundera på vilken router man köper – för att undvika att bidra till exempelvis en större cyberattack mot kritisk infrastruktur.

Uppmaningen gäller även andra lågprisroutrar.

Vi ska vara försiktiga så att vi inte stirrar oss blinda på en produkt. Det finns många produkter i denna prisklass där säkerheten är dålig, säger Peter Kruse till TV2.

Foto: Pixabay

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Panik i Kreml – ryska eliten har fått nog

2025 01 23

Rysslands diktator Vladimir Putin är under större press än någonsin tidigare.

Det framkommer av nya uppgifter på torsdagen.

Landet lider av stor arbetslöshet, höga räntor, accelererande inflation och sanslösa utgifter till militären.

Dessutom har ryska rubeln nyligen nått sin lägsta nivå på två år, bland annat till följd av sanktionerna från väst.

Nu har delar av den ryska eliten fått nog, uppger Reuters.

Enligt två källor som beskrivs nära Kreml ökar nu kraven på att Putinregimen “löser kriget”.

– Ryssland är förstås ekonomiskt intresserade av att förhandla fram ett diplomatiskt slut på konflikten, säger Oleg Vyugin, som tidigare var vice ordförande för Rysslands centralbank, till nyhetsbyrån.

Han syftar i synnerhet på ekonomiska bakslag på grund av ökade försvarsutgifter.

Nivå som aldrig tidigare dokumenterats

Oleg Vyugin är inte en av källorna som menar att eliten trycker på för ett slut på kriget. 

Uppgiftslämnarna har krävt absolut anonymitet på grund av den höga risken till följd av deras uttalande.

Aldrig tidigare har oro på den här nivån framgått från den ryska maktens insida.

– Omfattningen av Putins bekymmer kring ekonomin, såsom den beskrivs av källorna, och hur det påverkar synen på kriget inom Kreml, dokumenteras här för första gången, framhåller Reuters.

Svarar på Trumps ultimatum

Uppgifterna kommer bara några dagar efter att Donald Trump installerats som ny president i USA.

Så sent som igår ställde han ett ultimatum till Putin – fredsförhandla eller se fram emot nya, hårda sanktioner mot Ryssland.

Det ryska svaret kom senare på kvällen.

Moskva måste få veta exakt vad USA:s president Donald Trumps förslag till överenskommelse om Ukraina innebär, menar Rysslands förste ställföreträdande ständige representant vid FN, Dmitrij Polyanskij.

– Det är inte bara frågan om att få slut på kriget. Det är först och främst frågan om att ta itu med grundorsakerna till den ukrainska krisen, säger han enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

– Så vi måste se vad ”avtalet” innebär enligt president Trumps uppfattning. Han är inte ansvarig för vad USA har gjort i Ukraina sedan 2014, vilket har gjort landet ”antiryskt” och förberett för krig mot oss, men det ligger nu i hans makt att stoppa denna skadliga politik.

LÄS MER: Unika uppgifter från Ryssland – kritikstorm mot Putin

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen