VAL 2022: SD-topp kritiseras för påstående om valfusk

2022 09 06

I en intervju med den högerpopulistiska sajten Samnytt ifrågasatte SD:s partisekreterare Richard Jomshof huruvida valresultatet kommer att vara tillförlitligt.

Jomshof varnade för att enskilda sabotage kan påverka valutgången, särskild om det endast skiljer ett få antal röster mellan blocken.

– Jag tror inte att det sitter någon på regeringsnivå och försöker genomföra valfusk ute i de olika vallokalerna. Men jag är helt övertygad om att det finns väldigt många oärliga politiker och valarbetare som säkert gör vad de kan för att, ja, få ett annat valresultat, sa Richard Jomshof till Samnytt och tillade:

– Det räcker att det fuskas lite här och där. Att det försvinner lite valsedlar eller att man stoppar undan våra valsedlar. Ja, jag tror att det mycket väl kan vara som så att det påverkar på marginalen. När också valet avgörs på marginalen, ja, då kan den sortens valsabotage eller vad man nu ska kalla det… det är klart att det kan avgöra.

Skarp kritik

SD-toppens uttalande kritiseras av statsvetaren Emma Ricknell vid Linnéuniversitetet. Hon har bland annat forskat på spridning av desinformation.

– Jag tror inte du kommer hitta en enda statsvetare som inte ser problematiskt på den här typen av påståenden, säger hon till DN och tillägger att det måste finnas väldigt konkreta och väldokumenterade bevis för att backa upp påståenden om valfusk.

– Annars finns det ingenting att hänga upp det på. Då är det istället bara att så ett misstro och tvivel helt enkelt.

Svarar på kritiken

I en intervju med DN svarar Richard Jomshof på kritiken.

–  Diskussionen syftade till att vända sig till dem som tittade på den här intervjun, och som är oroliga. Min huvudpoäng är att det inte finns något organiserat valfusk från centralt håll, vilket vissa tror, säger Jomshof och fortsätter:

– Den andra poängen är att om valet är väldigt jämnt och det förekommer enskilda händelser på olika ställen, med valsedlar som försvinner, inte finns tillgängliga eller plockas bort, då är det klart att det kommer uppstå en diskussion som handlar om valets legitimitet.

Foto: Riksdagen resp Valmyndigheten

Text: Redaktionen