VAL 2022: Säger nej till högerns försvarsförslag

2022 05 31

M, SD, KD och L vill att Sveriges försvarsbudget ska uppgå till två procent av landets BNP 2025.

Ett förslag som Centerpartiet dömer ut.

– Vi vill också ha två procent, men det måste också vara genomförbart. Det de föreslår nu är faktiskt oseriöst. Till och med Försvarsmakten har sagt nej till det här upplägget. Nu startar vi försvarsberedningen i höst och då får man se på det här efter hand, säger Lars Thomsson (C), suppleant i försvarsutskottet, till SR Ekot.

Högerns förslag

Regeringen har tidigare beslutat att Sveriges försvarsbudget ska nå Nato-standard, det vill säga två procent av BNP 2028.

I ett gemensamt förslag vände sig M, SD, KD, och L mot regeringens tidslinje. De vill snabba på processen.

– Vår uppfattning är att det går att uppnå 2-procentsmålet redan 2025. Det underlag som Försvarsmakten inkommit med på uppdrag av regeringen utgår ifrån det försvarsbeslut och den inriktning som beslutades 2020. Det vill säga, Försvarsmakten har inte haft förutsättningar att ta höjd för en ny säkerhetspolitiska analys och en eventuell ny inriktning som kan bli resultatet av den, betonade partiernas försvarspolitiska talespersoner i SvD i samband med att deras gemensamma förslag presenterades.

Saknar majoritet

Men efter Centerpartiets nej saknar oppositionens förslag majoritet i riksdagen.

C har tidigare velat se en ökad försvarsbudget till 2025.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson och förste vice partiordförande för Moderaterna, kritiserar Centerpartiets beslut.

– Den 2 mars föreslår C att försvarsanslagen ska öka till 2% av BNP till 2025. Den 31 maj säger de att samma förslag är oseriöst. Allt tydligare att S bestämmer vad C ska tycka. Dåligt för försvaret. Dåligt för Sverige, skriver hon på Twitter.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen