VAL 2022: Så vill Socialdemokraterna ”knäcka brottsligheten”

2022 08 25

Socialdemokraterna har presenterat sitt valmanifest.

På en pressträff, tillsammans med finansminister Mikael Damberg (S), betonade statsminister Magdalena Andersson (S) att Socialdemokraternas fokus i valspurten till stor del kommer att handla om hur gängkriminaliteten ska bekämpas.

– Vi ska vara stenhårda mot brotten, säger Magdalena Andersson på pressträffen.

Statsministern framhäver att S vill se både hårdare tag och förebyggande åtgärder.

– För varje krona som läggs på fler poliser, ska minst en krona läggas på det förebyggande arbetet för att stoppa nyrekryteringen och bryta segregationen.

Förändra polisens arbete

Socialdemokraterna vill införa flera ändringar i polisens arbete.

Bland annat vill S ta bort sekretesshinder i samarbeten mellan myndigheter och ge polisen ökade befogenheter.

Partiet vill till exempel att polisen ska kunna använda sig av hemlig avlyssning.

Socialdemokraternas valmanifest i korthet

Så här skriver S om åtgärder mot brottsligheten:

Kampen mot kriminaliteten ska vara kompromisslös. Samhällets fulla kraft ska mobiliseras för att trycka tillbaka de kriminella, kapa återväxten in till kriminalitet och öka tryggheten.

  • För att knäcka brottsligheten behöver vi fler poliser och skärpta straff. Vi behöver också slå mot det som finansierar gängen, genom att stoppa införseln av vapen och narkotika och genom krafttag mot skattefusk och välfärdsbrottslighet. Och vi behöver stoppa nyrekryteringen till gängen.
  • Vi måste bekämpa både brotten och brottens orsaker. För varje krona som läggs på fler poliser, ska minst en krona läggas på det förebyggande arbetet. Socialtjänsten ska stärkas och ökade resurser till de mest utsatta skolorna och förskolorna ska se till att barnen hamnar rätt från början.

Foto: Socialdemokraterna

Text: Redaktionen