VAL 2022: Nooshi Dadgostar om Stalinliknelsen

2022 09 08

En av Vänsterpartiets valaffischer har jämförts med en bild på Sovjetunionens tidigare diktator Josef Stalin.

Valaffischen på partiledaren Nooshi Dadgostar har väckt stor uppmärksamhet på sociala medier, men även i traditionell media. 

Konstkritikern Dennis Dahlqvist har kallat bilden för "nästan som stalinism”.

– Det måste vara en av de största haverierna i valaffischernas historia. Vad hon gör och hur hon framställs är väldigt socialrealistisk. Nästan som stalinism, sa han i en intervju med SR.

"Konspiration på hög nivå"

Vänsterledaren avfärdar kritiken.

Nooshi Dadgostar kallar det hela för en ”konspiration på hög nivå”.

– Det är en konspiration som är så bisarr att jag inte har hört talas om det. Det är det dummaste jag har hört, säger hon till Aftonbladet och tillägger:

– Det är sorgligt att se att det är så många politiker som inte vill prata om det som upprör svenska folket nu. Alltså människor betalar högre elpriser än deras egna inkomster. Det är därför man nu försöker att prata om andra frågor, för att man inte vill prata om det som jag står och pratar om här nu, om sjukvårdspersonal som har sagt upp sig. Nu måste vi rikta frågorna till de politiska ansvariga.

Får beröm

På sociala medier får V-ledaren beröm efter sitt svar.

– Det är bra Nooshi. Slå tillbaka bara den där jämförelsen liknar mera sandlådenivån. Stå på dig stödjer dig till 110%, skriver en användare på Twitter.

– Det är sorgligt att se att det är så många politiker som inte vill prata om det som upprör svenska folket nu. Alltså människor betalar högre elpriser än deras egna inkomster. Det är därför man nu försöker att prata om andra frågor, skriver en annan.

Återupprepar krav på regeringsplats

I intervjun med Aftonbladet fastslår Dadgostar återigen att Vänsterpartiet kräver att ta plats i en regering om den rödgröna sidan vinner valet.

– Annars får vi samma situation som vi har haft den här mandatperioden, säger hon till tidningen. 

Foto: Vänsterpartiet resp M. Blan

Text: Redaktionen