VAL 2022: Nooshi Dadgostar gick emot egna partiet

2022 09 06

Vänsterpartiets ledare uttryckte sig tvärtemot det egna partiets politik i gårdagskvällens partiledarutfrågning.

Sent i går kväll frågades Nooshi Dadgostar (V) ut tillsammans med Jimmie Åkesson (SD), Annie Lööf (C) och Ebba Busch (KD) i TV4.

Bland annat diskuterades kriminalitet och straff.

– Dödsskjutningar – att döda en människa – det ska vara livstid för det, uttryckte Dadgostar under diskussionen.

Vill avskaffa livstidsstraff

En formulering som går stick i stäv med Vänsterpartiets hållning om just påföljder som tilldelas på livstid, vilket uppmärksammats av Expressen.

– Vi vill att livstidsstraffet ska avskaffas så att alla straff är tidsbestämda från början, framhäver partiet på sin egen hemsida.

SD-ledamot kritiserade

Även Adam Marttinen, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, reagerade på formuleringen.

– Kunskapsluckorna är gigantiska från Nooshi kring problem med gängkriminalitet, men att ha koll på att det egna partiet vill avskaffa livstidsstraffet borde väl vara något slags grundkrav på en partiledare? framhåller han på Twitter. 

Vill bekämpa gäng med välfärd

I debatten påtalade Dadgostar att Vänsterpartiet vill skjuta till extra resurser till välfärden för att stoppa gängkriminaliteten.

– Problemet idag är att även om vi plockar in en person i fängelset, dyker det upp en ny. Det behöver vi stoppa genom stora satsningar på skola, socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatri och bostäder. Barnens föräldrar behöver ha ett jobb att gå till, säger hon i TV4.

Mellan 7,5 – 8 procent

I Sifos opinionsmätning, som ännu inte har uppdaterats idag tisdag, låg Vänsterpartiet under gårdagen på 7,5 procent – en liten minskning med 0,2 procentenheter från måndagen.

Novus visar relativt lika siffror, men något större stöd. Här samlade V 8,0 procent under måndagen, vilket var oförändrat sedan dagen innan. I skrivande stund har inte heller Novus uppdaterat sina siffror för dagen.

Foto: Vänsterpartiet

Text: Redaktionen