VAL 2022: Lovar att pausa amorteringskravet

2022 09 06

Moderaterna vill tillfälligt pausa amorteringskravet för att  lätta bördan på hushållen under det allvarliga ekonomiska läget.

Det meddelar partiledare Ulf Kristersson och M:s ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson i dag.

– Ingen regering kan rädda Sverige från kombinationen lågkonjunktur, inflation och stigande räntor. Man ska ha klart för sig att det kommer bli tuffa ekonomiska tider, men politiken får inte lägga sten på bördan, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

Moderaterna föreslår att amorteringskravet på bolån till en början pausas i sex månader.

– Pausen ska revideras var sjätte månad.  Det kan innebära en uppskjuten amortering på 7 500 kronor i månaden för en familj med lån på 3 miljoner, skriver M i ett pressmeddelande.

Kritik mot bankerna

Moderaterna vill även öka konkurrensen inom banksektorn och göra det enklare att byta bank för den med bundna bolån.

Partiet kommer att ge Finansinspektionen i uppdrag  att utreda åtgärder för att öka rörligheten på marknaden för bolån och andra banktjänster.

– Finansinspektionen ska ges ytterligare 120 miljoner kronor för att bekämpa ekonomisk brottlighet och skärpa tillsynen av konkurrensen mellan bankerna, framhåller Moderaterna.

Flera partier vill ändra kravet

M föreslår även att ränteskillnadsersättningen sänks. Det är en ersättning som banken har rätt till när kunder löser sina bolån i förtid.

– Bankerna går med stora vinster och har nu ett ansvar att underlätta för alla hushåll som har en tuff situation, säger Elisabeth Svantesson på pressträffen.

Tidigare har flera andra partier, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, föreslagit ändringar av amorteringskravet.

Foto: Axel Adolfsson Moderaterna

Text: Redaktionen