VAL 2022: Liberalerna tvärvänder om vinster i friskolor

2022 05 31

Partiet ändrar sig i frågan och vill nu se en reform som kan stoppa vinstuttag.

Under hösten 2021 var Liberalernas besked att partiet inte ser ett problem med vinstuttag i friskolor. 

– Vi värnar familjernas valfrihet och anser inte att det är vinstuttagen i skolan som är problemet, utan kvaliteten i skolan, meddelade Fredrik Malm, partiets skolpolitiska talesperson, enligt Expressen som hänvisar till ett uttalande i facktidningen Skolvärlden.

Tvärvänder inför valet

Nu tvärvänder partiet från det tidigare beskedet.

Med drygt tre och en halv månad kvar till valet låter Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson meddela att man efterfrågar en friskolereform som gör det möjligt att helt och hållet ta bort möjligheten för vinstuttag.

“Orimligt”

– Det är orimligt att man kan ta ut vinster, om det ens blir något överskott, om man inte har en bra kvalitet, meddelar Johan Pehrson i en intervju med SVT:s Aktuellt.

Öppnade dörren på glänt

Redan förra månaden öppnade Johan Pehrson dörren på glänt för kunna begränsa vinstuttag i friskolor och att se över hela skolpengen, skriver Expressen.

När partiet sedan höll valkickoff i Norrköping under helgen var partiledaren öppen med att han vill se en ny friskolereform som gör det möjligt att slopa vinsterna helt.

Liberalernas krav

I intervjun med SVT tog han upp exempel på skolor som Skolinspektionen stängt på grund av att de inte höll måttet enligt myndigheten.

För att garantera kvalitén i skolorna vill Persson bland annat ställa krav på lärartäthet och antal klassrum, men Liberalerna har än så länge inte kommunicerat några exakta villkor.

Inget generellt förbud

Liberalernas partiledare är dock noga med att poängtera att reformen han efterfrågar inte ska innebära ett generellt vinstförbud, utan enbart där kvalitén brister.

– Friskolor är här för att stanna. Men det behövs en ny friskolereform för att det ska fungera bättre, sade han på partiets valkickoff i lördags enligt Sveriges Radio.

Foto: Liberalerna

Text: Redaktionen