VAL 2022: Hetsig debatt med SD i centrum

2022 06 16

Det hettade till mellan Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson och Miljöpartiets gruppledare i Linköping Maria Moraes när kroppsvisitation debatterades i SVT:s program Sverige möts.

Mamman Åsa Nyberg Botshindas berättade att hennes 17-åriga son och hans kompisar nästan varje vecka kontrolleras av polis.

Enligt Åsa Nyberg Botshindas saknar polisens visitationer grund. Hennes uppfattning är att polisen gör det för att hennes son och hans vänner har ett utländskt utseende.

Situationen har anmälts till Justitieombudsmannen (JO) i Linköping som utreder fallet, uppger SVT. 

Vill se fler visitationszoner

Tobias Andersson (SD) vill se fler visitationszoner i Sverige, ett återinförande av REVA och regelbundna inre utlänningskontroller.

Han anser att det är självklart polisen ska använda sig av profilering

– Det är klart att polisen måste vidta någon form av profilering. Om man vet att fyra av fem i gatugäng eller kriminella nätverk har utländsk bakgrund, men ändå väljer att visitera mormor för att inte få kritik för profilering är det direkt olämpligt, sa han.

När programledaren frågade om Tobias Andersson kan förstå  Åsa Nyberg Botshindas ilska, svarade han:

– Jag hade undrat vad jag som förälder gjort för fel för att mitt barn skulle bli visiterad regelbundet.

Skarp kritik

Tobias Anderssons resonemang fick Maria Moraes (MP) att ilskna till.

– Ursäkta, vad är felet i det här fallet? Är det att Åsa har skaffat barn med en man som kommer från Afrika? frågade hon och tillade:

– Kan vi bara lyssna på vad hon säger? De är ett kompisgäng. I kompisgänget finns det barn som är mörka och barn som ser mer ”svenska” ut om vi ska använda det begreppet. De ser en skillnad. Och här säger SD att rasprofilering är okej – vilket är befängt. Jag får bara hoppas att de aldrig under några förutsättningar får styra Sverige och driva den här typen av politik.

Strukturell rasism

Maria Moraes pekade istället på att Åsa Nyberg Botshindas vittnar om ett systematiskt fel och strukturell rasism.

– Det här sker ju varje vecka, betonade hon.

Foto: Polisen Linköping

Text: Redaktionen