VAL 2022: Här är vinnarna och förlorarna på Sveriges Nato-JA
2022 05 15
Flera partier är tydliga vinnare på Sveriges ja till Nato samtidigt som några partier är förlorare.
Att Sverige nu ansöker till Nato och med all säkerhet även kommer att antas som Natomedlem innebär att flera partier nu kan jubla – både när det gäller ökade chanser i höstens val men även rent sakpolitiskt.
Sakpolitiska vinnare
Liberalerna är den största vinnaren rent sakpolitiskt – inget annat parti har varit positivt inställt till Nato lika länge som Liberalerna.
Partiet har sagt ja till Nato så länge att det nästan är svårt att klargöra hur många år det handlar om. Men det rör sig om i runda slängar 20 år.
Moderaterna var det andra partiet som sade ja till Nato och därefter följde Centern och Kristdemokraterna.
Det är i grunden bara de fyra partierna som velat gå med i Nato.
Pressade mot sin egentliga vilja
Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är allmänt sett negativa till Nato och har aldrig velat gå med i försvarsalliansen.
För Sverigedemokraterna har det varit en av partiets så kallade paradfrågor men nu har både SD och S svängt pressade av omvärldsfaktorer – det vill säga Rysslands brutala anfallskrig mot Ukrainas folk och inte minst Finlands omsvängning.
Sakpolitiska förlorare
Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de stora sakpolitiska förlorarna. Båda partierna säger blankt nej till Nato och ja-beskedet är en stor bevikelse för båda partierna.
Möjligheten att ingå i framtida regeringar kan dessutom minska om man är emot Natomedlemskap och om partierna även kräver utträde ur Nato framöver så riskerar de att framstå som verklighetsfrånvända.
Det talar för att båda partierna relativt snart kan komma att gå med på Natomedlemskapet och istället lägga fokus på nedrustning.
Valstrategiska vinnare
När det gäller vindarna inför hösten val så ser statusen över vinnare och förlorare kopplat till Sveriges ja till Nato annorlunda ut jämfört med de sakpolitiska vinnaren och förlorarna.
Socialdemokraterna är en stor vinnare då partiet dels utkristalliseras som det regeringsparti som för Sverige in i Nato vilket enligt en rad mätningar har stöd av en klar majoritet av svenska folket nu när Finland sagt ja.
Plus för två partiledare
Statsminister Magdalena Andersson (S) kommer att synas i strålkastarljuset och få stort mediautrymme.
Liberalerna är också en vinnare då partiet kan stoltsera med att alla andra partier slutligen anslutit till L:s linje och det kan ge en trovärdighetsskjuts och visst mediautrymme åt den nya partiledaren Johan Pehrson (L).
För L är dessutom mediautrymme värdefullare än för alla andra partier, vid sidan av MP.
Positivt även för högerpartierna
För Sverigedemokraterna är beskedet ett stort plus då partiets största klyfta gentemot samarbetspartierna Moderaterna och KD nu minskar rejält.
Det är säkerhets-, försvars- och utrikespolitiken som utgör M och KD:s största problem med SD och på den fronten är inget viktigaste än Nato.
Nu när SD är med på Natotåget kommer de tre partierna betydligt närmare varandra och det gynnar SD både på lång och kort sikt.
Underlättar M-KD-SD-regeringar
Framförallt ökar partiets chanser att ingå i M-KD-regeringar i framtiden. Särskilt från och med valet 2026 men kanske, kanske redan 2022.
I och med att en av SD:s mest kritiserade delar ur ett M-KD-perspektiv nu försvinner så gynnas även M och KD genom att de tre partierna blir allt mer sammansvetsade och motståndarna får allt svårare att peka på besvärliga skillnader de tre partierna emellan.
V och MP
För Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan det finnas valstrategiska fördelar då mätningar indikerar att omkring 22 procent av väljarna är emot Nato medan de båda partierna bara samlar cirka 12 procent.
Det är alltså fler som är emot Nato än som är för V och MP vilket ger de båda partierna viss väljarpotential
Samtidigt kan det efterhand glida över i problem om Nato likt EU blir allt populära bland väljarna.
För Centern lär Sveriges Nato-ja inte påverka nämnvärt inför valet. Och när allt kommer kring i valspurten kan Natofrågan ha svalnat betydligt.
L största vinnare och MP förlorare
Summering från 1 till 5 där 5 är högsta poäng enligt min analys:
Parti Sakpolitiskt Valstrategiskt Totalt
L 5 4 9
M 4 3 7
S 2 5 7
KD 4 3 7
C 4 2 6
SD 2 4 6
V 1 4 5
MP 1 3 4
Foto: Riksdagen
Text: Redaktionen