VAL 2022: Glatt besked för Jimmie Åkesson

2022 09 06

En klar majoritet av väljare som sympatiserar med M och KD vill ha med SD i en regering om Ulf Kristersson vinner valet.

Det indikerar en ny mätning från GP/Sifo.

Hela 64 procent av M-väljarna anser att SD bör ta plats i en eventuell högerregering efter valet.

Bland KD-väljare är förtroendet för SD ännu högre – 78 procent anser att SD bör ingå i en M-ledd regering efter valet.

– Man kan säga att det är rätt stora majoriteter i Kristersson-gruppen för att acceptera SD. Det är kristdemokrater som är allra mest positiva och det var ju trots allt Ebba Busch som tidigaste gick ut och bytte fot, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till GP.

Kan sätta käppar i hjulet

Högerblockets väljare är dock inte överens om SD:s medverkan i en högerregering.

Liberalernas väljare säger fortfarande nej – 58 procent säger nej tack till SD i en regering. Endast 29 procent kan tänka sig att ge Jimmie Åkessons parti en biljett till Rosenbad.  

– Stödpartier är inte bara knapptryckare, utan kan få igenom väldigt mycket. Man måste inte vara med i en regering för att få till ett förtroendefullt samarbete. Det är nog den linjen som Ulf Kristersson kommer att få välja för att inte hamna med total klinch med L, säger Jonas Hinnfors till GP.

Vill sitta i regering

Sverigedemokraterna har tidigare utryckt att de avser att sitta i en regering efter valet om Ulf Kristerssons regeringsunderlag blir större än Magdalena Anderssons sida.

– Vi kommer framföra att vi har för avsikt att sitta i en regering. Om man då inte vill det kommer det att bli väldigt dyrt. Samtidigt funderar jag inte så mycket på det utan mer på vad en regering ska göra för att jag ska bli nöjd, framhöll Jimmie Åkesson (SD) i en intervju med Aftonbladet.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har dock uteslutit att SD kan ingå i en högerregering efter valet. 

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen