VAL 2022: Ebba Busch i blåsväder

2022 08 09

I sitt sommartal påstod KD:s partiledare Ebba Busch att förlossningsenheterna i Lycksele och Skellefteå är nedläggningshotade. 

– Vi vill säkra de förlossningsenheter som i dag är nedläggningshotade – Skellefteå och Lycksele – och återöppna förlossningsenheter på platser som Kiruna, Sollefteå, Mora och Karlskoga, sa KD-ledaren i talet.

Ett påstående som inte stämmer enligt partikollegan och riksdagskandidaten Betty-Ann Nilsson i Lycksele.

Hon tillbakavisar Ebba Buschs påstående, men beskriver situationen i Lycksele som bekymmersam.

–  Det är framför allt Lycksele som har bekymmer. Det är inte bara pengar som är ett bekymmer. Vi saknar helt enkelt barnmorskor och vi behöver bättre arbetsmiljö, säger hon till SR.

Enligt Betty-Ann Nilsson är kliniken i Skellefteå inte i fara.

 – Skellefteå är ju en expanderande kommun, så den kliniken kommer ju att alltid finnas kvar, inget annat finns på vår världskarta när det gäller regiondelen, säger hon till SR.

Kristdemokraterna svarar

Kristdemokraternas presschef Sabina Bernhardsson har kommenterat Ebba Buschs påståenden. 

– Vi har identifierat förlossningskliniker som skulle behöva förstärkning för att undvika nedläggningshot i framtiden eller för att säkra framtida drift, bland annat i samråd med våra regionråd. Det är allmän känt att det har funnits problem och brister på flera håll i landet. Med så många nedlagda förlossningsenheter de senaste åren finns en stor oro. Skellefteå är ett sådant exempel, skriver hon till DN. 

– Presschefen hävdar även att när en förlossningsklinik är eftersatt och i dåligt skick, så föreligger det nedläggningshot, uppger DN.

”Fantiserat ihop”

 Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Västerbotten, anklagar Ebba Busch för att ha "fantiserat ihop" sina påstående. 

– Det är mer än vad jag kände till. Det finns absolut inget nedläggningshot och är taget helt ur luften. Det har hon fantiserat ihop, säger hon till Norran.

Hon utvecklar sitt resonemang i en intervju med Expressen.

– Det stämmer inte alls, inte överhuvudtaget. Det har aldrig varit någon diskussion om att lägga ner någon av de tre förlossningsenheterna i regionen. Jag vet inte om hon vill göra rubriker, skrämma upp folk eller var hon får sina uppgifter från, det får stå för henne. 

I Region Västerbotten finns det tre förlossningsenheter; Lycksele, Skellefteå och Umeå.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen