JUST NU: ”Charterbråk” i Vänsterpartiet
2022 07 04
Röster inom partiet fruktar att Vänstern går miste om kärnväljare genom att vända sig bredare väljarunderlag.
Vänsterpartiet satsar brett för att öka stödet i opinionen. Man vill bland annat locka arbetarväljare på bruksorter, men det finns delade meningar i hur det ska gå till.
Nu väcks intern kritik i partiet från aktörer som är rädda för att man skrämmer bort kärnväljare, rapporterar Dagens Nyheter.
Dämpar krav på livsstilsförändringar
En metod som Vänsterpartiet har använt är att man dämpat kraven på klimatsmarta livsstilsförändringar till förmån för industrin.
– Att tro att vi snabbt ska kunna göra insteg i den gruppen enbart genom att börja prata charter och kött tror jag är väldigt naivt. Att bygga förtroende i nya väljargrupper tar väldigt lång tid, säger en lokal V-källa till tidningen.
Ingen “flygskam” för charterresor
Att åka på chartersemester är ett exempel på klimatpolitik som ska tonas den i den politiska retoriken. Men flera vänsterpartister, på både lokal och central nivå, är oroliga över att “chartersprickan” kommer att innebära en större förlust än vinst.
– Jag är rädd för att vi kommer tappa en del unga väljare. De som är intresserade av miljö- och klimatfrågor kan vara osäkra på vad vi står för, vad vi driver för frågor och hur vi prioriterar, säger Vilmer Andersen, V-ledamot i Skånes regionfullmäktige och aktiv i Vänsterpartiets klimatnätverk, till DN.
Vill locka LO-väljare
Det är i synnerhet LO-väljare som Vänsterpartiet är på jakt efter. En jakt som startade redan förra året med målet att missnöjda arbetare ska välja vänstern – och inte högern i höstens val.
I efterdyningarna av valet 2018 röstade nästan var fjärde LO-medlem på Sverigedemokraterna, vilket aktualiserade frågan rejält.
– Att se medlemmar som går till Sverigedemokraterna, det är inte nytt. Men vad vi har sett är att fler kvinnliga LO-medlemmar går till Vänsterpartiet, och det har vi inte sett under någon längre tid, sade Susanna Gideonsson, förbundsordförande för LO, till Aftonbladet förra året när Vänsterpartiet bestämde sig för att konkretisera sin ekonomiska profil.
Kritik upprepas
Kritiken som lyfts nu fanns även på den tiden.
– Det finns väldigt olika uppfattningar om den nya klimatpolitiken som partiledningen har slagit in på, men jag känner inte riktigt igen mitt eget parti, sade en centralt placerad vänsterpartist till DN.
Behöver en medelväg
Statsvetaren Simon Matti, verksam vid Luleå tekniska universitet, menar att Vänsterpartiet behöver hitta en medelväg. Men det är inte enkelt.
– Att visa att man bryr sig om klimatet, men också signalera att de negativa effekter som åtgärderna kan få på andra områden inte är för stora. Där sitter man fast i en rävsax, säger han till DN.
Foto: J. Fransisco resp Agnes Stuber Vänsterpartiet
Text: Redaktionen