JUST NU: ”Charterbråk” i Vänsterpartiet

2022 07 04

Röster inom partiet fruktar att Vänstern går miste om kärnväljare genom att vända sig bredare väljarunderlag.

Vänsterpartiet satsar brett för att öka stödet i opinionen. Man vill bland annat locka arbetarväljare på bruksorter, men det finns delade meningar i hur det ska gå till.

Nu väcks intern kritik i partiet från aktörer som är rädda för att man skrämmer bort kärnväljare, rapporterar Dagens Nyheter.

Dämpar krav på livsstilsförändringar

En metod som Vänsterpartiet har använt är att man dämpat kraven på klimatsmarta livsstilsförändringar till förmån för industrin. 

– Att tro att vi snabbt ska kunna göra insteg i den gruppen enbart genom att börja prata charter och kött tror jag är väldigt naivt. Att bygga förtroende i nya väljargrupper tar väldigt lång tid, säger en lokal V-källa till tidningen.

Ingen “flygskam” för charterresor

Att åka på chartersemester är ett exempel på klimatpolitik som ska tonas den i den politiska retoriken. Men flera vänsterpartister, på både lokal och central nivå, är oroliga över att “chartersprickan” kommer att innebära en större förlust än vinst.

– Jag är rädd för att vi kommer tappa en del unga väljare. De som är intresserade av miljö- och klimatfrågor kan vara osäkra på vad vi står för, vad vi driver för frågor och hur vi prioriterar, säger Vilmer Andersen, V-ledamot i Skånes regionfullmäktige och aktiv i Vänsterpartiets klimatnätverk, till DN.

Vill locka LO-väljare

Det är i synnerhet LO-väljare som Vänsterpartiet är på jakt efter. En jakt som startade redan förra året med målet att missnöjda arbetare ska välja vänstern – och inte högern i höstens val.

I efterdyningarna av valet 2018 röstade nästan var fjärde LO-medlem på Sverigedemokraterna, vilket aktualiserade frågan rejält.

– Att se medlemmar som går till Sverigedemokraterna, det är inte nytt. Men vad vi har sett är att fler kvinnliga LO-medlemmar går till Vänsterpartiet, och det har vi inte sett under någon längre tid, sade Susanna Gideonsson, förbundsordförande för LO, till Aftonbladet förra året när Vänsterpartiet bestämde sig för att konkretisera sin ekonomiska profil.

Kritik upprepas

Kritiken som lyfts nu fanns även på den tiden.

– Det finns väldigt olika uppfattningar om den nya klimatpolitiken som partiledningen har slagit in på, men jag känner inte riktigt igen mitt eget parti, sade en centralt placerad vänsterpartist till DN.

Behöver en medelväg

Statsvetaren Simon Matti, verksam vid Luleå tekniska universitet, menar att Vänsterpartiet behöver hitta en medelväg. Men det är inte enkelt.

– Att visa att man bryr sig om klimatet, men också signalera att de negativa effekter som åtgärderna kan få på andra områden inte är för stora. Där sitter man fast i en rävsax, säger han till DN.

Foto: J. Fransisco resp Agnes Stuber Vänsterpartiet

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen