VAL 2022: Bottennapp för fyra partier i ekonomiskt förtroende

2022 06 20

Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet kammar hem tokusla förtroendesiffror från svenska väljare.

Sifo har gjort en undersökning där de frågat svenska väljare om vilket parti de skulle känna störst förtroende för i händelse av en ekonomisk kris.

Respondenterna har i undersökningen svarat på “Vilket parti tycker du är bäst på att hantera ekonomin om det blir sämre tider?”.

Oväntad “vinnare”

Allra störst förtroende i ett sådant scenario får Socialdemokraterna som landar på 24 procent. Moderaterna är hack i häl på 23 procent, rapporterar TV4.

Anmärkningsvärt är dock att alternativet som tar hem den största procentsatsen är “vet ej” – som får hela 35 procent.

Fyra bottennapp

Riktiga bottennapp i mätningen kan dock konstateras för Kristdemokraterna och Miljöpartiet, som båda får 1 procent, samt Liberalerna och Centerpartiet som får 2 procent vardera.

Sverigedemokraterna fick 8 procent medan Vänsterpartiet landade på 5 procent, uppger kanalen.

Väljer bort förstaval

En förklaring till de låga siffrorna hos de fyra partierna kan vara att väljare kanske väljer bort sitt förstaval när det kommer till större kriser.

Man kanske röstar på KD eller Miljöpartiet på grund av miljöfrågor eller familjefrågor eller vad det kan vara för skäl, men däremot ser man kanske inte dem som de partier som kommer ha hand om finansdepartementet och ekonomin, säger Statsvetaren Magnus Blomgren, till TV4.

Skillnader mellan kön

En annan intressant aspekt av mätningen är hur svaren skiljer sig mellan könen. Kvinnorna dras i större utsträckning till Socialdemokraterna, medan männen litar mer på Moderaterna och Sverigedemokraterna i ekonomiska krisfrågor.

– Vi ser att skillnaden mellan hur kvinnor och män röstar ökar dramatiskt, och det spiller över i det här, säger Magnus Blomgren.

Högsta inflationstakten på 30 år

I maj steg inflationstakten i Sverige till 7,2 procent – den högsta noteringen på över 30 år enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

– Stigande livsmedelspriser bidrog starkt till inflationstakten, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Dyr midsommarmat

Enligt SCB har priset på kött, mjölk, ost och ägg ökat mest, men även kläder, möbler, restaurangbesök och hotell har ökat i pris.

Midsommarmat är särskilt utsatt – och middagen under firandet kan kosta så mycket som 12 procent mer än vad den gjorde inför firandet 2021.

Hela mätningen

Väljarna har svarat på frågan “Vilket parti tycker du är bäst på att hantera ekonomin om det blir sämre tider?”

  • Socialdemokraterna 24 %
  • Moderaterna 23 %
  • Sverigedemokraterna 8 %
  • Vänsterpartiet 5 %
  • Liberalerna 2 %
  • Centerpartiet 2 %
  • Kristdemokraterna 1 %
  • Miljöpartiet 1 %
  • Tveksam/Vet ej 35  %
  • Källa: Sifo/TV4 Nyheterna

Text: Redaktionen


Sverige först ut – nya regler för alla bilar

2024 05 03

Snart ska så kallad fordonsmärkning bli standard i Sverige.

Det uppger regeringen i dag, torsdag.

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att analysera och föreslå en fordonsmärkning för lätta fordon – det vill säga personbil och lätt lastbil.

Fordonsmärkningen innebär att fordonets utsläpp ur avgasröret, energiprestanda och utsläpp under hela livscykeln måste redovisas vid försäljning och marknadsföring.

Ska underlätta

Den nya regeln kommer göra det enklare för konsumenter att välja klimatsmarta fordon.

Det framhåller miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

–  En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från inrikes transporter. Det handlar om miljontals ton koldioxidekvivalenter per år som nu snabbt ska ner hela vägen till noll. Och den resan behöver gå snabbt. För att skapa förutsättningar för det inför regeringen nu ytterligare en åtgärd från klimathandlingsplanen, säger hon och tillägger:

– Den nya fordonsmärkningen ska ge konsumenterna möjlighet att göra välinformerade och klimatsmarta val när de köper nya eller begagnade personbilar och lastbilar.

Går ut med datum

Energimyndigheten ska redovisa sitt uppdrag senast 30 oktober 2025.

Myndigheten ska framför allt titta på hur beräkningar av livscykelutsläpp för fordon kan förbättras liksom hur fordonsmärkningen kan utformas på ett lättbegripligt sätt.

Sverige väntas därmed bli först i EU  med fordonsmärkning.

”Glädjande”

Beskedet välkomnas av Gröna Mobilister, en ideell förening som eftersträvar en klimatsmart och miljövänligt transportpolitik.

– Glädjande att regeringen går vidare med miljödeklaration av bilar med livscykelperspektiv. Om Sverige går före är chansen stor att resten av Europa följer efter. I år ska EUs 25 år gamla bilmärkningsdirektiv utvärderas, framhåller Gröna Mobilister i ett inlägg på X.

Foto: Obi - @pixel8propix

Text: Redaktionen


Jättelarm om Swedbank

2024 05 02

Swedbank utgör en risk för Sveriges säkerhet.

Det uppger författarna och journalisterna Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge i den nya boken ”Honungsfällan”.

Boken tar avstamp i Uppdrag Gransknings avslöjande om penningtvättskandalen i Swedbank 2019.

Journalisterna har ägnat mer än fyra år åt att granska storbanken och vad som pågick bakom kulisserna.

I den nya boken kan de avslöja att Swedbank systematiskt utnyttjats av den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Enligt en källa med insyn har den ryska underrättelsetjänsten spionerat på chefer och högt uppsatta medarbetare inom Swedbank under flera år. FSB uppges även ha infiltrerat och utpressat anställda på banken, bland annat en högt uppsatt bankchef som förfördes av en prostituerad kvinna under en tjänsteresa till Ryssland.

”Har varit farligt för Sverige”

Den ryska underrättelsetjänstens information om Swedbanks ledning uppges vara så omfattande att FSB hade en särskild mapp märkt med ”Swedbank” på avdelningen  för ekonomiskt kontraspionage – Direktorat K. Det rapporterar DN som intervjuat författarna.

Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge beskriver den ryska infiltrationen av Swedbank som en ”jätterisk”  för både banken och Sverige.

– Swedbank är ett av våra viktigaste bolag. Om bankerna faller så faller vi allihopa, vi lägger vår tillit i deras händer. Att det finns personer i ledningen för en så viktig institution som har haft en moralisk kompass som på så många olika sätt går att ifrågasätta, det har varit farligt för Sverige som nation, säger Gordh Humlesjö till DN.

–  Det är inte våra slutsatser utan det är källor från Säpo som vittnar om det, fortsätter han och hänvisar till att Säkerhetspolisen undersökt Swedbanks affärer i Estland.

I februari 2019 avslöjade SVT att storbanken kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt.  Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan konton i Swedbank och Danske Bank. Finansinspektionen utredde händelserna och gav Swedbank en varning. Banken tvingades även betala fyra miljarder kronor i sanktionsavgift.  

Har försökt sätta käppar i hjulet

Bokens förläggare Daniel Sandström berättar att utgivningsdatumet för Honungsfällan har fått skjutas upp flera gånger. Advokater och pr-konsulter har försökt påverka innehållet, uppger Sandström.

– Planen har hela tiden varit att släppa boken när den är färdig, varken förr eller senare. Det som drog ut på tiden var alla advokater och försöken till påverkan som vi behövt hantera. Berörda parter fick ta del av manus redan i februari, sedan har de konstant arbetat för att försvåra publiceringen, säger han till Dagens Opinion och tillägger:

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

Boken ges ut på fredag, den 3 maj.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen