VAL 2022: Bottennapp för fyra partier i ekonomiskt förtroende

2022 06 20

Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet kammar hem tokusla förtroendesiffror från svenska väljare.

Sifo har gjort en undersökning där de frågat svenska väljare om vilket parti de skulle känna störst förtroende för i händelse av en ekonomisk kris.

Respondenterna har i undersökningen svarat på “Vilket parti tycker du är bäst på att hantera ekonomin om det blir sämre tider?”.

Oväntad “vinnare”

Allra störst förtroende i ett sådant scenario får Socialdemokraterna som landar på 24 procent. Moderaterna är hack i häl på 23 procent, rapporterar TV4.

Anmärkningsvärt är dock att alternativet som tar hem den största procentsatsen är “vet ej” – som får hela 35 procent.

Fyra bottennapp

Riktiga bottennapp i mätningen kan dock konstateras för Kristdemokraterna och Miljöpartiet, som båda får 1 procent, samt Liberalerna och Centerpartiet som får 2 procent vardera.

Sverigedemokraterna fick 8 procent medan Vänsterpartiet landade på 5 procent, uppger kanalen.

Väljer bort förstaval

En förklaring till de låga siffrorna hos de fyra partierna kan vara att väljare kanske väljer bort sitt förstaval när det kommer till större kriser.

Man kanske röstar på KD eller Miljöpartiet på grund av miljöfrågor eller familjefrågor eller vad det kan vara för skäl, men däremot ser man kanske inte dem som de partier som kommer ha hand om finansdepartementet och ekonomin, säger Statsvetaren Magnus Blomgren, till TV4.

Skillnader mellan kön

En annan intressant aspekt av mätningen är hur svaren skiljer sig mellan könen. Kvinnorna dras i större utsträckning till Socialdemokraterna, medan männen litar mer på Moderaterna och Sverigedemokraterna i ekonomiska krisfrågor.

– Vi ser att skillnaden mellan hur kvinnor och män röstar ökar dramatiskt, och det spiller över i det här, säger Magnus Blomgren.

Högsta inflationstakten på 30 år

I maj steg inflationstakten i Sverige till 7,2 procent – den högsta noteringen på över 30 år enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

– Stigande livsmedelspriser bidrog starkt till inflationstakten, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Dyr midsommarmat

Enligt SCB har priset på kött, mjölk, ost och ägg ökat mest, men även kläder, möbler, restaurangbesök och hotell har ökat i pris.

Midsommarmat är särskilt utsatt – och middagen under firandet kan kosta så mycket som 12 procent mer än vad den gjorde inför firandet 2021.

Hela mätningen

Väljarna har svarat på frågan “Vilket parti tycker du är bäst på att hantera ekonomin om det blir sämre tider?”

  • Socialdemokraterna 24 %
  • Moderaterna 23 %
  • Sverigedemokraterna 8 %
  • Vänsterpartiet 5 %
  • Liberalerna 2 %
  • Centerpartiet 2 %
  • Kristdemokraterna 1 %
  • Miljöpartiet 1 %
  • Tveksam/Vet ej 35  %
  • Källa: Sifo/TV4 Nyheterna

Text: Redaktionen