VAL 2022: Bolunds besked – då blockerar MP en ny regering

2022 08 10

Miljöpartiet kommer inte att släppa fram en regering som ökar utsläppen i Sverige.

Det säger partiets språkrör Per Bolund i Ekots partiledarutfrågning.

MP-ledaren vill dock inte gå in närmare på vad det innebär när det gäller olika politiska förslag.

– Vi har varit väldigt tydliga med att när vi sätter oss i regeringen så kommer vi inte att sitta i en regering som inte bedriver en tillräckligt aktiv miljöpolitik och som inte minskar utsläppen, säger han till SR.

Pressas om sänkt bensinskatt

Den 1 maj sänktes  priset på bensin och diesel genom lägre skatt.

Dels genom en sänkning på  fyrtio öre plus moms i enlighet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas  reservation i höstbudgeten. 

Energiskatten sänktes även tillfälligt med 1 krona och 5 öre plus moms som en del av regeringens åtgärdspaket.

Samtliga partier, med undantag för MP,  röstade för högerns skattesänkning och regeringens åtgärdspaket. 

När Per Bolund får frågan om han kan släppa fram en statsministerkandidat som vill göra det billigare med bensin och diesel, svarar han:

– Vi är såklart väldigt bekymrade över att sju av åtta partier ägnar sig åt att kapprusta för att sänka priset så mycket som möjligt på fossila bränslen och därmed öka Sveriges utsläpp ganska dramatiskt. Slutsumman vad gäller miljöpolitiken är att vi snabbt måste minska utsläppen. Det blir svårare om det blir billigare att använda fossila bränslen, ett steg i fel riktning. Men det vi kommer ställa krav på är att den totala klimatpolitiken leder till tillräckligt snabbt minskade utsläpp.

Kärnavfall och Socialdemokraterna

Per Bolund fick även svara på frågor om S-regeringens beslut att säga ja till slutförvar av utbränt kärnavfall.

Ett beslut som MP har kallat för ”ansvarslöst”.

Men MP kommer inte att försöka riva upp beslutet.

– Nu kommer SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB) att vara tvungna att visa att ett sånt här förvar faktiskt är säkert. De har sagt att de kan räta ut frågetecken som fortfarande finns kvar. Det kommer vi såklart att granska oerhört noga. Vi kommer att ställa väldigt många frågor och krav till SKB, säger Per Bolund till SR.

Vill ingå i majoritetsregering

Per Bolund har tidigare framhävt att Miljöpartiet vill ingå i en rödgrön regering efter valet. Hans drömscenario är en majoritetsregering tillsammans med S, V och C.

– Det allra bästa vore om vi närmar oss en finsk regeringsbildning där man har ett brett parlamentariskt underlag i regeringen, sa Per Bolund i en intervju med nyhetsbyrån TT.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen