JUST NU: Annie Lööf rasar mot tidigare M-ledare

2022 06 22

Centerpartiets ordförande reagerar kraftfullt på den tidigare partiledaren Ulf Adelsohns uttalande om att hon skulle vara omogen.

I en intervju med SVT går Ulf Adelsohn, Moderaternas partiledare mellan 1981 – 1986, till hård attack mot riksdagspartiernas yngre partiledare. 

Enligt den förre partiledaren, som själv är 80 år gammal, är politikernas låga ålder en högst bidragande faktor till de senaste veckornas turbulens i svensk inrikespolitik, med bråk om pensioner, budget och en justitieminister som var på vippen att röstas bort från regeringen.

Vill se “mognare” politiker

– Vi har ju väldigt många partiledare idag som är oerhört unga och som knappt har någon annan yrkeserfarenhet. Jag tror det är väldigt klokt om våra partiledare är lite äldre, lite mognare och har lite mer erfarenhet. Då får vi också en annan ton i debatten, säger han i SVT:s Politikbyrån.

Pekar ut Annie Lööf

Ulf Adelsohn pekar ut en partiledare i synnerhet – nämligen Centerpartiets ledare Annie Lööf.

– Det är klart att det är en rätt hätsk inställning till Annie Lööf nu för hon har ju gjort en sådan förflyttning, säger han.

Rasar: “Gubbig härskarteknik”

Annie Lööf har varit partiledare för Centerpartiet sedan 28 års ålder, och hon uppskattar inte uttalandet som anspelar på att hon skulle sakna erfarenhet.

– Vilken gubbig härskarteknik från Ulf Adelsohn. Jag kan konstatera att jag nu varit partiledare mer än dubbelt så länge som Ulf Adelsohn och jag är inne på min tredje moderatledare under min partiledartid, säger hon till SVT.

“Rent strunt”

Centerledaren tillägger:

– Kvinnor blir ofta anklagade av män för att “hetsa upp sig” när de är starkt engagerade och tar debatten. Det är en typisk härskarteknik och rent strunt.

Ger upp försök till samarbete

Häromdagen meddelade den nuvarande M-ledaren, Ulf Kristersson, att han ger upp försöken att samarbeta med Annie Lööf. Enligt Kristersson fungerar nu Centern som stödparti för Socialdemokraterna.

– De visar gång på gång att de föredrar socialdemokratiska ministrar och nu visar de också att de föredrar en socialdemokratisk budget, säger Ulf Kristersson till Göteborgs-Posten.

Slår tillbaka

Även mot den anklagelsen, att Centerpartiet skulle ha gjort en “förflyttning”, slår Annie Lööf tillbaka mot. Hon har snarare uppfattningen att det är Kristersson som övergett henne genom att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Kristersson har ju  tydligt valt SD före Centerpartiet, det är bara att beklaga att man väljer ett nationalistiskt främlingsfientligt parti framför ett borgerligt liberalt, säger hon till GP samtidigt som öppnar för framtida samarbeten med M.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen