JUST NU: Annie Lööf rasar mot tidigare M-ledare

2022 06 22

Centerpartiets ordförande reagerar kraftfullt på den tidigare partiledaren Ulf Adelsohns uttalande om att hon skulle vara omogen.

I en intervju med SVT går Ulf Adelsohn, Moderaternas partiledare mellan 1981 – 1986, till hård attack mot riksdagspartiernas yngre partiledare. 

Enligt den förre partiledaren, som själv är 80 år gammal, är politikernas låga ålder en högst bidragande faktor till de senaste veckornas turbulens i svensk inrikespolitik, med bråk om pensioner, budget och en justitieminister som var på vippen att röstas bort från regeringen.

Vill se “mognare” politiker

– Vi har ju väldigt många partiledare idag som är oerhört unga och som knappt har någon annan yrkeserfarenhet. Jag tror det är väldigt klokt om våra partiledare är lite äldre, lite mognare och har lite mer erfarenhet. Då får vi också en annan ton i debatten, säger han i SVT:s Politikbyrån.

Pekar ut Annie Lööf

Ulf Adelsohn pekar ut en partiledare i synnerhet – nämligen Centerpartiets ledare Annie Lööf.

– Det är klart att det är en rätt hätsk inställning till Annie Lööf nu för hon har ju gjort en sådan förflyttning, säger han.

Rasar: “Gubbig härskarteknik”

Annie Lööf har varit partiledare för Centerpartiet sedan 28 års ålder, och hon uppskattar inte uttalandet som anspelar på att hon skulle sakna erfarenhet.

– Vilken gubbig härskarteknik från Ulf Adelsohn. Jag kan konstatera att jag nu varit partiledare mer än dubbelt så länge som Ulf Adelsohn och jag är inne på min tredje moderatledare under min partiledartid, säger hon till SVT.

“Rent strunt”

Centerledaren tillägger:

– Kvinnor blir ofta anklagade av män för att “hetsa upp sig” när de är starkt engagerade och tar debatten. Det är en typisk härskarteknik och rent strunt.

Ger upp försök till samarbete

Häromdagen meddelade den nuvarande M-ledaren, Ulf Kristersson, att han ger upp försöken att samarbeta med Annie Lööf. Enligt Kristersson fungerar nu Centern som stödparti för Socialdemokraterna.

– De visar gång på gång att de föredrar socialdemokratiska ministrar och nu visar de också att de föredrar en socialdemokratisk budget, säger Ulf Kristersson till Göteborgs-Posten.

Slår tillbaka

Även mot den anklagelsen, att Centerpartiet skulle ha gjort en “förflyttning”, slår Annie Lööf tillbaka mot. Hon har snarare uppfattningen att det är Kristersson som övergett henne genom att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Kristersson har ju  tydligt valt SD före Centerpartiet, det är bara att beklaga att man väljer ett nationalistiskt främlingsfientligt parti framför ett borgerligt liberalt, säger hon till GP samtidigt som öppnar för framtida samarbeten med M.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen