Vaknar du klockan 3 på natten? Här är lösningen
2024 11 04
Att vakna klockan 3 på natten och ha svårt att somna om kan vara frustrerande, men det finns vissa saker man kan göra för att få bättre sömn.
Att plötsligt vakna upp vid 3-tiden på natten är vanligt bland många människor.
Det är naturligt att vakna upp flera gånger under natten, vilket beror på våra naturliga sömncyler och vår så kallade sömnarkitektur, som består av olika sömnstadier.
Dessa uppvaknanden varar ofta bara i några sekunder eller minuter, men för den som har svårt att somna om igen så kan de vara desto mer frustrerande.
Experter säger dock att det finns saker som hjälper, rapporterar CNN.
Sömn i olika stadier
Vår sömnarkitektur består av fyra olika stadier av sömn och pågår i 90- till 120-minutersintervaller, enligt Dr. Brandon Peters-Mathews, neurolog vid Virginia Mason Franciscan Health i Seattle.
En sömncykel börjar med lätt sömn som sedan övergår i djupare sömn. Sedan infaller den djupaste sömnen i det tredje stadiet, som ofta kallas för ”slow wave sleep”, enligt Peters-Mathews.
Under det fjärde sömnstadiet, som kallas för REM-sömn, rör sig ögonen snabbt och hjärnans aktivitet når nästan samma nivå som när man är vaken.
Det är efter det stadiet som människor ofta vaknar upp naturligt. När man sedan somnar igen så börjar sömncykeln om från början. Men vissa har väldigt svårt att somna om.
Emotionell respons
Eftersom cyklerna ser ungefär likadana ut varje natt, och vi ofta går och lägger oss vid ungefär samma tid varje kväll, så kan det ofta hända att vi vaknar upp vid ungefär samma tid på natten när en sömncykel är avslutad.
Ofta somnar vi om igen så snabbt att vi knappt hinner märka att vi vaknar.
Men ibland vaknar vi upp lite längre och tittar på klockan.
Och enligt experten är den emotionella respons i samband med dessa uppvaknanden avgörande för vår sömn.
Om man reagerar negativt och med frustration när man ser vad klockan är, och känner oro över sömnstörningen, så kan det leda till stora svårigheter att somna om igen.
– Om någon vaknar på natten och det första de gör är att titta på sin väckarklocka och se vad klockan är, och det är något som får dem att känna sig frustrerade eller upprörda eller oroliga inför nästa dag – det är reaktionen som är problematisk, säger Brandon Peters-Mathews.
”Titta inte på väckarklockan”
En människas cirkadiska rytm, alltså dygnsrytm, påverkar också sömnen, och om den bryts så störs sömnen ytterligare.
Den som vill få bättre sömn råds att gå och lägga sig vid samma tid varje dag och även försöka vakna vid samma tid. Man bör även se till att få tillräckligt med dagsljus under dagen.
Dessutom kan det hjälpa att ta låga doser av melatonin.
Men expertens viktigaste råd är att man ska låta bli att titta på klockan när man vaknar på natten.
– Om alarmet inte har gått så är det inte dags att vakna. Det spelar ingen roll vad klockan är. Du får vända dig om, se till att bli bekväm och somna om igen, säger Brandon Peters-Mathews.
Om man inte somnar inom 15 minuter bör man stiga upp en stund så att sängen inte blir förknippad med sömnlöshet. Man kan då ägna sig åt en lugn aktivitet en stund, till exempel att meditera eller lyssna på lugn musik.
Foto: Kinga Howard
Text: Redaktionen