Vädjar till invånarna – Mängder av döda ryssar i trädgårdar och promenadstråk

2022 03 24

Hundratals och åter hundratals döda ryska soldater ligger spridda runt om i markerna i delar av Ukraina.

De första varma vårdagarna har anlänt till delar av Ukraina. Men något är inte som vanligt – det luktar kraftigt från mängder av lik.

Är inte monster

Regionen Mykolaiv är en av de regioner som drabbats av det morbida och förfärliga problemet.

Guvernören Vitaly Kim har gått ut till invånarna med en vädjan om att hjälpa till att samla in alla kroppar berättar han i en intervju för CNN.

– Vi är inte monster, eller hur, säger guvernören i ett videomeddelande till allmänheten.

Tycker det är otäckt

När kölden nu släpper greppet om delar av landet och snön smälter bort blir alla ryska lik ett växande problem.

– Det finns hundratals över hela regionen, säger guvernören till CNN.

När allmänheten stöter på en död kropp så hoppas han att man lägger den i en säck och forslar bort den.

Det kan dock ta emot för människor som inte är vana vid att hantera lik och tycker det är otäckt och svårt.

Karismatisk ledare

Guvernören Vitaly Kim är mycket populär i sin hembygd och ingöt hopp hos folket när ryssarna anföll.

– Vi blev rädda i början. Sen lärde vi oss att vara likgiltiga - då blev ryssarna rädda, förklarar han för Economist. Men problemet med alla döda kroppar är något nytt för guvernören och hans hembygd.

Massgravar

Ett liknande problem har också uppstått i städer i Ukraina som drabbats av omfattande ryskt bombardemang. Men där är det ukrainska kroppar som ligger utspridda och som man inte kunnat ta om hand på ett riktigt sätt, rapporterar BBC.

Invånarna har därför tvingats begrava de avlidna i massgravar.

I folks trädgårdar

Mykolaiv var en av de första regionerna som angreps av ryska armén men efter ukrainska motattacker tvingades ryssarna backa undan och nu ligger det döda kroppar i allt från skogsterrängen till folks trädgårdar.

Ryssarna lämnade snabbt och många dödade kamrater lämnades kvar på slagfältet.

Tvingas ljuga

Målet är att alla säckar med kroppar sedan ska placeras i kylrum och sändas tillbaka till Ryssland för identifiering med hjälp av DNA-test.

Men då Ryssland tystar ner kriget på hemmaplan och rysk media tvingas att ljuga om verkligheten är det oklart hur Ukrainas regioner ska göra med alla döda kroppar.

Bränner soldaterna

– De har tagit med sig ett krematorium. De tänker inte visa upp kropparna för familjerna. De tänker inte berätta för mammorna att deras barn dog här, säger guvernören till CNN.

I stället bränns de ryska soldaternas kroppar ute på slagfältet av de överlevande ryska soldaterna, förklarar han.

Den ryska tidningen Komsomolskaya Pravda uppgav nyligen att 9 861 ryssar har stupat i Ukraina men samtidigt bedömer andra aktörer att det handlar om upp emot 15 000.

På en skogspromenad

En av alla grymma sidor av kriget är just den som möter många ukrainare i de regioner där ryssar har härjat som värst men sedan tryckts tillbaka.

När man tar en skogspromenad kan man stöta på döda soldater. Eller när man går in i en trädgård.

Ryska diktatorn

Det är djupt chockerande för vanliga ukrainare.

Och någonstans hemma i Ryssland sitter en mamma och en pappa och väntar på sin son som ”bara” skulle ut på en militärövning i Belarus.

Den ryska diktatorns brutala krig har otaliga offer både i Ukraina och i Ryssland.

FAKTA: Döda ryska soldater

◾Ukrainas inrikesdepartement har skapat en webbsida och en Telegramsida, 200rf.com

◾Där lägger man ut bilder på alla dödade och fångade ryska soldater

◾Ryska familjer kan sedan gå in och leta för att få hjälp att finna sina anhöriga

◾Syftet är att familjerna ska få veta sanningen och kanske få hem kroppen

Läs mer i BBC reportage här och i CNN:s reportage här.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen