Väderpresentatörer utsatta för grova trakasserier

2022 07 29

Personangrepp, lögner och hat drabbade väderpresentatörerna i TV i samband med att landet slog värmerekord.

När Storbritannien drabbades av de högsta temperaturerna som någonsin har uppmätts i landet var det hektiska tider för väderpresentatörerna och meteorologerna.

Men det handlade inte bara om att bevaka vädret – de utsattes samtidigt en för grov hat- och lögnkampanj.

Aldrig varit med om dess like

– BBC:s väderpresentatör Matt Taylor har aldrig varit med om något liknande under de 25 år han arbetat med väder, rapporterar BBC News.

När temperaturen nådde 40 plusgrader vräkte det in e-postmeddelande, twittermeddelande, kommentarer på Facebook, Instagram och andra sociala medier fyllda med hat, personangrepp och extrema konspirationsteorier.

Lögner och konspirationer

Det falska budskapet gick ut på att väderinstituten och meteorologerna ljuger, att statistiken är felaktig, att klimatförändringen är påhittad och att jordklotet inte alls blir varmare.

Brittiska Kungliga Meteorologiska Sällskapet fördömer trollangreppen.

– Det är en mer trakasserande ton än jag någonsin mottagit, säger BBC:s väderpresentatör.

En del av hatet mot väderpresentatörerna gick ut på extrema kommentarer om att meteorologerna försökte skrämma allmänheten – trots att tusentals personer bedöms ha avlidit i förtid på grund av extremhettan.

Värmeböljor 10 gånger vanligare

– Brittiska motsvarigheten till SMHI konstaterar att värmeböljor har blivit omkring 10 gånger så vanligt på grund av klimatförändringarna, uppger BBC.

Det beskedet är något som skapar stor aktivitet bland trollen på nätet enligt BBC News.

I samband med värmeböljan ökade brandrisken kraftigt i Storbritannien och 15 brittiska räddningstjänstområden utlyste en form av stabsläge på grund av alla bränder som bröt ut.

Inte bara äldre och riskgrupper led svårt i värmen utan hela samhället sattes under hård press.

Trots detta lade vissa personer sin tid åt att angripa meteorologer, media och politiker.

”Tony på YouTube”

Inte minst väderpresentatörerna drabbades hårt.

– Publika hån, anklagelser om att ljuga och påståenden om utpressning, radar Brittiska Kungliga Meteorologiska Sällskapets ordförande Liz Bentley upp som exempel på vad man drabbades av.

– Det är skrämmande, säger meteorologen Alex Deakin vid brittiska SMHI.

– Visa lite respekt och gör mer efterforskning än att lyssna på ”Tony på YouTube” eller ”Bob nere på puben”, säger han.

Många äldre avled

BBC lyfter fram flera av de kommentarer som man drabbats av.

– Snälla. Du var uppenbarligen inte med 1975/1976. Skärp dig. Detta kommer inte vara. Det blir snart kallt igen.

– Vilket skräp nanny-staten har återigen ett fejkat akuttillstånd så du gör som du blir tillsagd.

– När kommer du att be om ursäkt för sådan patetisk absurd skrämselpropaganda-nonsens. Eller du kanske borde avgå i skam?

BBC rapporterar att deras väderobservatörer drabbades av personliga påhopp och TV-kanalen anklagades för att sprida alarmism och hysteri.

Samtidigt avled många äldre i förtid av hettan runt om i Europa.

Anställda drabbade

Ett vanligt tema bland trollen var att hävda att meteorologerna avsiktligt överdrev värmeböljan.

– Det som frustrerar mig mest är när man anklagas för att förvränga sanningen, säger BBC:s meteorolog Tomasz Schafernaker.

– Som meteorolog rapporterar vi fakta. Det är inga konspirationer.

BBC:s Väderredaktion markerar mot hatet och lögnerna som drabbat deras anställda.

– Det är fullständigt oacceptabelt att någon av våra anställda mottar trakasserier i sociala medier för att bara göra sitt jobb.

Foto: BBC News

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen