Vaccinplåster kan komma att ersätta vaccinsprutorna framöver

2021 10 30

Vaccinplåster som till och med är effektivare än vaccinsprutorna kan komma att nå marknaden inom en snar framtid.

Det hoppas forskare som framhåller att det skulle kunna revolutionera vaccineringen och göra den både enklare och billigare över hela världen rapporterar AFP.

Framgångsrika tester

Ett amerikanskt-australiensiskt forskarteam arbetar intensivt med projektet som nu kommit till en testfas som dessutom har visat sig framgångsrik. Vaccinplåstren i miniformat på endast en kvadratcentimeter har testats på möss.

– Så små att man inte kunde se dem, säger David Mueller, virolog vid University of Queensland i Australien.

Mössen producerade höga doser av antikroppar och plåstervarianten överträffade till och med sprutorna.

Många fördelar med plåster

Fördelarna med vaccinplåster istället för vaccinsprutor är många:

▪Det blir lättare att vaccinera barn

▪Det blir lättare för spruträdda personer

▪Plåstren är mycket billigare att transportera

▪Behovet av sjukvårdspersonal vid vaccination minskar

▪Plåstren är enklare att förvara

Effektivare med plåster

Ja listan fördelarna med plåster är väldigt lång och ytterligare en fördel enligt forskarna är att när man injicerar vaccinet med en spruta så injiceras det i muskler som inte har så många immunceller vilket behövs för att få en önskad reaktion. Plåstervarianten orsakar däremot en lite lokal vävnadsdöd vilket får kroppen att producera en större immunrespons, uppger AFP.

Enkla att använda

Plåstren behöver heller inte förvaras kallt på samma sätt som vaccinen och dessutom är de väldigt smidiga rent praktiskt.

– De är väldigt enkla att använda. Du behöver inte nödvändigtvis välutbildad personal för att leverera dem, säger doktor David Mueller vid University of Queensland i Australien.

Förhoppningen är att kunna testa på människor under 2023.

ANALYS

Forskningen med vaccinplåster har pågått under många år men har fått förnyad fart och energi i samband med pandemin. Medicinsk forskning och utveckling har i flera avseende gjort stora framsteg med anledning av pandemin vilket kan komma till stor nytta även inom andra sjukdomsområden i framtiden. Det är helt enkelt en  bifördel i kölvattnen av coronapandemin.

Foto: TA Raen

[yop_poll id="843"]