Vaccinmotståndare gick på corona-fest för att smittas – Avled

2021 11 18

En 55-åring som beslutade sig för att festa loss på en så kallad corona-fest har förlorat livet.

Händelsen har utspelat sig i Österrike som är ett av många länder i Europa som nyligen drabbats av en kraftigt ökad smittspridning.

Åtstramning för ovaccinerade

Ovaccinerade personer sprider coronaviruset i betydligt större utsträckning än vaccinerade och därför har Österrike precis som många andra länder beslutat att vidta särskilt strama åtgärder för ovaccinerade invånare. Syftet är att försöka att bromsa den dödliga smittspridningen av coronaviruset.

55-åringen gick på corona-party

Men en del ovaccinerade vill inte finna sig i de strama reglerna och en av dessa var en 55-årig österrikisk man som kom på en idé för att strunta i vaccineringen men ändå inte behöva följa restriktionerna för ovaccinerade. Hans lösning var att gå på ett så kallat corona-party där hela poängen är att bli smittad med viruset avsiktligen rapporterar Kleine Zeitung.

Gick inte enligt planen

Festdeltagarna på coronafesterna siktar på att bli lite lagom smittade för att på så vis inte bli jättesjuka utan bara lite grann sjuka. Samtidigt är deras poäng att snabbt tillfriskna men då även kunna hoppa över vaccinet eftersom de redan uppnått så kallad immunitet vilket även skulle göra att de med anledning av genomgången sjukdom inte behöver följa restriktionerna.

Problemet är bara att det självfallet är mycket svårt att på egen hand reglera hur pass sjuk man blir och 55-åringens planer gick inte i lås. Han blev mycket sjukare än planerat och förlorade livet efter några dagar.

Likadant i Texas

Det är inte första gången en liknande sak inträffar. Tidigare har bland annat en 30-åring i Texas avlidit efter att ha gått på en covid-fest. 30-åringen var övertygad om att pandemin är en bluff och struntade därför blankt i att hålla distansen med mera.

Ångrade sig för sent

Men han blev smittad och fick ta sig till sjukhuset Methodist Hospital i San Antonio för vård.

– Precis innan patienten dog så tittade han på sjuksköterskan och sa ”Jag tror att jag har gjort ett misstag. Jag trodde detta var en bluff men det är det inte”, sa doktor Jane Appleby vid sjukhuset.

ANALYS

Mycket talar nu för att pandemin riskerar att förvärras rejält i Sverige inom kort. Vi har hela tiden legat tidsmässigt efter många andra länder och blir det likadant nu så kan nuläget var lugnet före stormen.

Oavsett vilket så är en sak säker – pandemin är inte över och även den som minst anar det kan bli allvarligt sjuk och i värsta fall förlora livet.

Att vaccinera sig skyddar inte bara dig själv utan även din omgivning.

Foto: A. Popov

[yop_poll id="890"]

Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen