Vaccinmotståndare gick på corona-fest för att smittas – Avled

2021 11 18

En 55-åring som beslutade sig för att festa loss på en så kallad corona-fest har förlorat livet.

Händelsen har utspelat sig i Österrike som är ett av många länder i Europa som nyligen drabbats av en kraftigt ökad smittspridning.

Åtstramning för ovaccinerade

Ovaccinerade personer sprider coronaviruset i betydligt större utsträckning än vaccinerade och därför har Österrike precis som många andra länder beslutat att vidta särskilt strama åtgärder för ovaccinerade invånare. Syftet är att försöka att bromsa den dödliga smittspridningen av coronaviruset.

55-åringen gick på corona-party

Men en del ovaccinerade vill inte finna sig i de strama reglerna och en av dessa var en 55-årig österrikisk man som kom på en idé för att strunta i vaccineringen men ändå inte behöva följa restriktionerna för ovaccinerade. Hans lösning var att gå på ett så kallat corona-party där hela poängen är att bli smittad med viruset avsiktligen rapporterar Kleine Zeitung.

Gick inte enligt planen

Festdeltagarna på coronafesterna siktar på att bli lite lagom smittade för att på så vis inte bli jättesjuka utan bara lite grann sjuka. Samtidigt är deras poäng att snabbt tillfriskna men då även kunna hoppa över vaccinet eftersom de redan uppnått så kallad immunitet vilket även skulle göra att de med anledning av genomgången sjukdom inte behöver följa restriktionerna.

Problemet är bara att det självfallet är mycket svårt att på egen hand reglera hur pass sjuk man blir och 55-åringens planer gick inte i lås. Han blev mycket sjukare än planerat och förlorade livet efter några dagar.

Likadant i Texas

Det är inte första gången en liknande sak inträffar. Tidigare har bland annat en 30-åring i Texas avlidit efter att ha gått på en covid-fest. 30-åringen var övertygad om att pandemin är en bluff och struntade därför blankt i att hålla distansen med mera.

Ångrade sig för sent

Men han blev smittad och fick ta sig till sjukhuset Methodist Hospital i San Antonio för vård.

– Precis innan patienten dog så tittade han på sjuksköterskan och sa ”Jag tror att jag har gjort ett misstag. Jag trodde detta var en bluff men det är det inte”, sa doktor Jane Appleby vid sjukhuset.

ANALYS

Mycket talar nu för att pandemin riskerar att förvärras rejält i Sverige inom kort. Vi har hela tiden legat tidsmässigt efter många andra länder och blir det likadant nu så kan nuläget var lugnet före stormen.

Oavsett vilket så är en sak säker – pandemin är inte över och även den som minst anar det kan bli allvarligt sjuk och i värsta fall förlora livet.

Att vaccinera sig skyddar inte bara dig själv utan även din omgivning.

Foto: A. Popov

[yop_poll id="890"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen