– Vaccinet är säkert och effektivt

2021 03 18

Europeiska Läkemedelsverket ger grönt ljus till Astra Zenecas vaccin.

Vaccinet är säkert och effektivt och har ingen koppling till högre risk för blodproppar enligt Europeiska Läkemedelsverket (EMA) och därmed återupptar Italien sin användning av vaccinet redan i morgon fredag, upger BBC News.

Det är upp till varje enskilt EU-land att besluta om och när man återupptar vaccineringen med Astra Zeneca men EMA:s chef Emer Coke tvekar inte på sin sak.

– Det är ett säkert och effektivt vaccin. Dess fördelar kring att skydda folk från covid-19 som riskerar leda till död och sjukhusvård överväger eventuella risker, säger Coke och betonar att vaccinet inte är kopplat till en ökning av den allmänna risken av blodproppar men EMA kan inte helt utesluta en koppling mellan vaccinet och ett mindre antal fall av ovanlig och onormal men mycket allvarlig störning.

– Om det vore jag själv så skulle jag vaccinera mig i morgon, säger hon men nämner att det blir fortsatta studier av vaccinet.

Sverige kommer nu att analysera huruvida man ska göra som Italien och återuppta Astra Zenecavaccineringen.

– Vi räknar med att återkomma nästa vecka om hur vi ställer oss till användning av Astra Zenecavaccinet säger Folkhälsomyndighetens säger Johan Carlson.

[forminator_poll id="1977"]