VACCIN: Mycket stort framsteg
2022 11 25
Ett universellt influensavaccin som skyddar mot alla stammar av viruset kan finnas tillgängligt om två år.
Det uppger flera ledande forskare, rapporterar The Guardian.
Det nya vaccinet har visat sig skydda möss och illrar mot svår influensa, vilket banar väg för kliniska prövningar på människor.
–Jag kan inte nog betona vilket genombrott detta är. Potentialen är enorm, och jag tror ibland att vi underskattar dessa stora luftvägsvirus, säger neurologen John Oxford till The Guardian.
John Oxford är verksam vid Queen Mary University i London, men var själv inte involverad i framtagandet av det nya vaccinet. Han berättar att forskare har arbetat med att ta fram ett universellt influensavaccin i över ett decennium utan framgång. Men nu är det nära.
Skyddar mot alla varianter
Det nya vaccinet är utformat för att skydda mot samtliga 20 undervarianter av influensaviruset.
Säsongsinfluensavaccin, som ges årligen, skyddar mot upp till fyra stammar av viruset och uppdateras varje år för att säkerhetsställa att det skyddar mot de varianter som dominerar för stunden.
Influensaexperten AnnaSara Carnahan välkomnar ett universellt influensavaccin.
– Det vore en fördel eftersom vaccinet då inte alltid skulle behöva anpassas inför varje säsong, säger hon till LäkemedelsVärlden.
Hon berättar att det pågår mycket spännande forskning inom området.
– Ett annat intressant spår är influensavacciner som är lättare än dagens att ändra och inte tar lika lång tid att tillverka. Det handlar bland annat om vacciner som bygger på mRNA-teknik, säger AnnaSara Carnahan till tidningen och tillägger:
– Det pågår även arbete med att utveckla ett kombinerat vaccin mot både covid-19 och influensa. Ett sådant vaccin vore mycket praktiskt att ha, men det är i så fall viktigt att det verkligen är lika effektivt mot båda virusen.
Värre än vanligt
Folkhälsomyndigheten har varnat för att årets säsongsinfluensa kan slå extra hårt.
– Spridningen av influensa har varit relativt låg i Sverige de senaste tre vintrarna, vilket betyder att fler nu är mottagliga för att smittas och insjukna. För de flesta går infektionen över av sig själv efter en veckas feber, muskelvärk, hosta och snuva eller som en lindrigare förkylning. Men en del personer drabbas hårdare, framhåller myndigheten.
Arkivfoto: Folkhälsomyndigheten
Text: Redaktionen