Utvisningsdömda sexbrottslingar lurar systemet – gränspoliser rasar

2021 05 27

Svensk gränspolis larmar om att 90% av brottslingarna som dömts till utvisning efter avtjänat fängelsestraff blåser svenska rättssystemet och klamrar sig kvar i landet genom att vägra göra covidtest.

Dessa uppgifter florerar i olika Facebookgrupper och redovisas nu av Sveriges Radio och Expressen. Polisens Nationella Operativa Avdelning, NOA, förklarar att när brottslingarna vägrar covidtestet så kan dom inte utvisas utan placeras istället i förvar enligt SR. Utan ett negativt covidtest kan inte utvisningarna genomföras eftersom det är ett måste både för flygbolagen och mottagarländerna men svensk lag godkänner inte att covidtest genomförs om den som ska testas säger nej.

Detta har lett till platsbrist på förvar och häkten och i vissa fall släpps utvisningsdömda med anmälningsplikt enligt SR.

Expressen redovisar hur flera utländska personer som begått allvarliga sexualbrott mot unga flickor vägrar covidtest för att hålla sig kvar i Sverige. Ett exempel är en man som vägrar att ta både covidtest och vaccin och undgår därför utvisning.

– Handlingsförlamade politiker

Gränspoliser uttrycker sin frustration i Expressen.

– Det är en extrem handlingsförlamning från politiken. Man förstår inte vilka enorma kostnader det är för samhället, säger en gränspolis i Västsverige.

– Jag har hållit kvar mina utvisningsdömda, de är en fara för allmänheten. Dömda för allvarliga brott ofta mer än en gång. Men det är ju en tidsfråga hur länge man kan hålla dem, säger en beslutsfattare inom polisen till Expressen.

Moderaterna vill att lagen ändras så att brottslingarna kan tvångstestas för att kunna verkställa utvisningsbeslut. Men justitieminister Morgan Johansson säger nej till tvångstestning enligt SR.

– Tvångstestning – och i förlängningen förmodligen också tvångsvaccinering – är en mycket långtgående åtgärd som också har grundlagsaspekter och som jag för närvarande inte är beredd att överväga, uppgav Morgan Johansson så sent som 12 maj enligt Expressen.

ANALYS

En kraftig majoritet av väljarna torde anse att det är orimligt att utvisningsdömda sexbrottslingar och andra grova brottslingar kan hålla sig kvar i landet genom att vägra ta covidtest och att detta möjliggörs av svensk lag.

Detta är ett tydligt exempel på något som sannolikt bidrar till både ökad främlingsfientlighet och ökat politikerförakt. Politiker som försvarar detta system har en stor pedagogisk utmaning och förlorar sannolikt stöd hos väljarna.

Foto: L. Villasmil

[yop_poll id="112"]