Utvisningsdömda sexbrottslingar lurar systemet – gränspoliser rasar

2021 05 27

Svensk gränspolis larmar om att 90% av brottslingarna som dömts till utvisning efter avtjänat fängelsestraff blåser svenska rättssystemet och klamrar sig kvar i landet genom att vägra göra covidtest.

Dessa uppgifter florerar i olika Facebookgrupper och redovisas nu av Sveriges Radio och Expressen. Polisens Nationella Operativa Avdelning, NOA, förklarar att när brottslingarna vägrar covidtestet så kan dom inte utvisas utan placeras istället i förvar enligt SR. Utan ett negativt covidtest kan inte utvisningarna genomföras eftersom det är ett måste både för flygbolagen och mottagarländerna men svensk lag godkänner inte att covidtest genomförs om den som ska testas säger nej.

Detta har lett till platsbrist på förvar och häkten och i vissa fall släpps utvisningsdömda med anmälningsplikt enligt SR.

Expressen redovisar hur flera utländska personer som begått allvarliga sexualbrott mot unga flickor vägrar covidtest för att hålla sig kvar i Sverige. Ett exempel är en man som vägrar att ta både covidtest och vaccin och undgår därför utvisning.

– Handlingsförlamade politiker

Gränspoliser uttrycker sin frustration i Expressen.

– Det är en extrem handlingsförlamning från politiken. Man förstår inte vilka enorma kostnader det är för samhället, säger en gränspolis i Västsverige.

– Jag har hållit kvar mina utvisningsdömda, de är en fara för allmänheten. Dömda för allvarliga brott ofta mer än en gång. Men det är ju en tidsfråga hur länge man kan hålla dem, säger en beslutsfattare inom polisen till Expressen.

Moderaterna vill att lagen ändras så att brottslingarna kan tvångstestas för att kunna verkställa utvisningsbeslut. Men justitieminister Morgan Johansson säger nej till tvångstestning enligt SR.

– Tvångstestning – och i förlängningen förmodligen också tvångsvaccinering – är en mycket långtgående åtgärd som också har grundlagsaspekter och som jag för närvarande inte är beredd att överväga, uppgav Morgan Johansson så sent som 12 maj enligt Expressen.

ANALYS

En kraftig majoritet av väljarna torde anse att det är orimligt att utvisningsdömda sexbrottslingar och andra grova brottslingar kan hålla sig kvar i landet genom att vägra ta covidtest och att detta möjliggörs av svensk lag.

Detta är ett tydligt exempel på något som sannolikt bidrar till både ökad främlingsfientlighet och ökat politikerförakt. Politiker som försvarar detta system har en stor pedagogisk utmaning och förlorar sannolikt stöd hos väljarna.

Foto: L. Villasmil

[yop_poll id="112"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen