NYTT FÖRSLAG: Toppolitiker vill beslagta Putins pengar
2022 04 01
Estland föreslår att betalningar för rysk energi bör hållas inne och istället användas för att återbygga Ukraina.
Det meddelar landets utrikesminister Eva-Maria Liimets, uppger CNN.
Enad med ministrarna
På en pressträff i Tallin talade hon med journalister tillsammans med utrikesministrarna från Frankrike, Litauen och Lettland– samtliga Natoländer.
– Ryssland måste hållas ansvariga för den förödande förstörelsen de har orsakat och de krigsbrott de har begått i Ukraina, säger Liimets.
Öronmärk ryska pengar
Enligt Liimets går hennes förslag ut på att de länder som är betalningsskyldiga gentemot Ryssland för import av energi helt enkelt ska sätta pengarna åt sidan.
Istället ska Rysslands pengar öronmärkas för att bekosta den återuppbyggnad som Ukraina kommer att behöva stå för när kriget väl är till ända.
Finansiera ukrainsk återhämtning
Den estniska utrikesministern tillade även att samma sak bör ske med tillgångar som för närvarande frusits som en del av sanktionerna mot Putinregimen.
– [Tillgångarna kan användas] som en källa för att finansiera återhämtningen av Ukrainas städer och infrastruktur, säger Liimest enligt CNN.
Icke-erkännande
Liimets efterlyste även en “långsiktig inslutningspolitik” gällande Ryssland och argumenterade för en politik som fortsatt motsätter sig ett erkännande av ryskockuperade områden i Ukraina.
“Galna aggression”
På samma pressträff meddelade Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian att nya sanktioner mot Ryssland är att vänta från EU:s sida. Beslut väntas ta inom de närmsta dagarna.
– [Syftet är] att tvinga Putin att sätta stopp för denna galna aggression, säger Le Drian.
Ryskt ultimatum
Samtidigt har Putin svarat med ett ultimatum att Ryssland bara kommer att acceptera betalningar för naturgas i rubel, vilket fick Tyskland att ta ett första steg mot statlig ransonering av gas.
Kreml har meddelat att gasförsörjningen inte omedelbart kommer att stängas av, men har likväl skakat om flera europeiska länder som är beroende av den ryska gasen.
Europeiskt beroende
Europa får drygt 40 procent av sin naturgas från Ryssland, och har sedan kriget kämpat med att göra sig kvitt beroendet av rysk olja och gas.
Den 25 mars tillkännagav Vita huset att USA:s president Joe Biden och EU-kommissionen tillsätter en gemensam arbetsgrupp för att förse Europa med minst 15 miljarder kubikmeter flytande naturgas.
Foto: C. Roberts
Text: Redaktionen