NYTT FÖRSLAG: Toppolitiker vill beslagta Putins pengar

2022 04 01

Estland föreslår att betalningar för rysk energi bör hållas inne och istället användas för att återbygga Ukraina.

Det meddelar landets utrikesminister Eva-Maria Liimets, uppger CNN.

Enad med ministrarna

På en pressträff i Tallin talade hon med journalister tillsammans med utrikesministrarna från Frankrike, Litauen och Lettland– samtliga Natoländer.

– Ryssland måste hållas ansvariga för den förödande förstörelsen de har orsakat och de krigsbrott de har begått i Ukraina, säger Liimets.

Öronmärk ryska pengar 

Enligt Liimets går hennes förslag ut på att de länder som är betalningsskyldiga gentemot Ryssland för import av energi helt enkelt ska sätta pengarna åt sidan.

Istället ska Rysslands pengar öronmärkas för att bekosta den återuppbyggnad som Ukraina kommer att behöva stå för när kriget väl är till ända.

Finansiera ukrainsk återhämtning 

Den estniska utrikesministern tillade även att samma sak bör ske med tillgångar som för närvarande frusits som en del av sanktionerna mot Putinregimen.

– [Tillgångarna kan användas] som en källa för att finansiera återhämtningen av Ukrainas städer och infrastruktur, säger Liimest enligt CNN.

Icke-erkännande

Liimets efterlyste även en “långsiktig inslutningspolitik” gällande Ryssland och argumenterade för en politik som fortsatt motsätter sig ett erkännande av ryskockuperade områden i Ukraina.

“Galna aggression”

På samma pressträff meddelade Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian att nya sanktioner mot Ryssland är att vänta från EU:s sida. Beslut väntas ta inom de närmsta dagarna.

–  [Syftet är] att tvinga Putin att sätta stopp för denna galna aggression, säger Le Drian.

Ryskt ultimatum

Samtidigt har Putin svarat med ett ultimatum att Ryssland bara kommer att acceptera betalningar för naturgas i rubel, vilket fick Tyskland att ta ett första steg mot statlig ransonering av gas.

Kreml har meddelat att gasförsörjningen inte omedelbart kommer att stängas av, men har likväl skakat om flera europeiska länder som är beroende av den ryska gasen.

Europeiskt beroende

Europa får drygt 40 procent av sin naturgas från Ryssland, och har sedan kriget kämpat med att göra sig kvitt beroendet av rysk olja och gas. 

Den 25 mars tillkännagav Vita huset att USA:s president Joe Biden och EU-kommissionen tillsätter en gemensam arbetsgrupp för att förse Europa med minst 15 miljarder kubikmeter flytande naturgas.

Foto: C. Roberts

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen