UTRIKES: Värvas för att lära kinesiska piloter flygstrid

2022 10 18

Brittiska före detta stridspiloter lockas med kinesiska miljoner för att utbilda Xi Jinpings armé att strida mot väst.

Kina lockar före detta brittiska stridspiloter till landet för att utbilda dem i strid.

Lockbete: Tre miljoner kronor om året.

Företrädare för det brittiska försvaret och väst är förstås bekymrade.

Vidtar åtgärder för att stoppa det

– Vi vidtar åtgärder för att avskräcka nuvarande och före detta piloter från att rekryteras, framhåller en tjänsteman för brittiska kanalen Sky News.

Vederbörande tillägger:

– Och vi vill undvika att Kina uppfattar att vår tidigare tystnad i denna fråga misstolkas som att vi accepterar eller godkänner denna aktivitet.

Det är ett trettiotal brittiska före detta piloter som just nu är på plats i Kinas befrielsearmé för att helt sonika utbilda sina kolleger i öst hur man besegrar västerländska – eller andra ­– stridsflygplan och helikoptrar.

”Vad tänkte de på?”

En pensionerad företrädare för Royal Air Force kunde inte dölja sin förvåning över avslöjandet.

– Wow... det är fruktansvärt, yttrade han förvånat till kanalen.

Och, lade han till:

– Vad tänkte de på?

Storbritanniens försvar verkade förstås allvarligt bekymrat och utfärdade en ”hotvarning” gentemot före detta och nu tjänstgörande piloter för att låta sig lockas av erbjudandet.

Hot mot väst

–  Det är ett hot mot Storbritannien och västerländska intressen, sa en talesperson för den brittiska regeringen.

Kina arbetar enligt uppgifter med ett sydafrikanskt företag som headhuntar piloterna. Men, underströk företrädare för Storbritanniens försvar, det syns inga kopplingar till den sydafrikanska regeringen.

Nyheten kommer just som Kina inlett sin 20:e kongress. Vid söndagens inledningsanförande framhöll Xi Jinping att landet kommer att göra sin armé än mer lojal och välutbildad inte dra sig för att använda våld mot Taiwan om nöden kräver.

–  Partiets kontroll över de väpnade styrkorna kommer att ökas för att säkerställa att armén är alltid i linje med partiet, framhöll Jinping i sitt inledningsanförande. 

Foto: US Air force

Text: Redaktionen