UTRIKES: Tecknade barnböcker om får “uppviglar hat”

2022 07 06

Författarna bakom en berättelseserie om djur ställs nu inför rätta.

Den numera nedlagda gruppen General Union of Hong Kong Speech Therapists har publicerat en serie barnböcker med tecknade får och vargar.

Böcker som åklagare i Kina nu drar gruppen inför rätta för – på grund av att skildringarna anses “uppvigla hat”, rapporterar The Guardian.

Fastlandskineser som blodtörstiga vargar

Anledningen är att böckerna anklagas vara analogier för Hongkongs invånare och fastlandskineser, och att de tecknade karaktärerna uppmuntrade till hat mot de senare.

I böckerna porträtteras Hongkongs invånare som som försvarslösa får, medan fastlandskineserna skildras som blodtörstiga vargar.

“Framställer som fiender”

Under den första rättegångsdagen argumenterade åklagaren Laura Ng för att böckerna framställer de två grupperna som fiender gentemot varandra.

– Hongkongs invånare är sårbara minoriteter, kinesiska härskare är kallblodiga, totalitära och brutala, och kineser på fastlandet är ligister, säger åklagaren enligt The Guardian.

Kopplade till flyktingripande

De åtalade författarna har erkänt att de baserat böckerna på de demonstrationer som bröt ut i samband med ett omtvistat utlämningsförslag 2019, men nekar till anklagelserna om att uppvigla hat och våld.

Åklagaren kopplade en av böckerna, “De 12 krigarna i Fårbyn”, till när tolv flyktingar från Hongkong greps av kinesiska myndigheter 2020.

Skyller covid-19 på Kina

Enligt Laura Ng syftade bland annat en av böckerna till att uppmuntra Hongkongs invånare att beväpna sig och med våld göra motstånd mot Kinas myndigheter. 

En annan bok påstås anklaga Kina för coronapandemin och gestaltat fastlandskineserna som “egoistiska, ociviliserade och ohygieniska”, vilket kan locka läsare i Hongkong att försöka bryta sig loss från Kina, enligt åklagaren.

Riskerar fängelse

Författarna greps i juli förra året och står bland annat anklagade för “konspiration genom upproriska publikationer”. 

De riskerar fängelse i två år.

Ändrar böcker i skolan

Det är inte första gången den senaste tiden som barnböcker från Hongkong uppmärksammats världen över.

För ett par veckor sedan bestämdes att historieböckerna för eleverna i Hongkong ska förneka att regionen varit en brittisk koloni, skriver BBC.

Vill framhäva Kinas suveränitet

Istället ska böckerna påstå att Storbritannien “endast utövade kolonialt styre” i Hongkong. Syftet med ändringen ska vara att framställa Kina som en stormakt med obruten suveränitet.

Storbritannien lämnade tillbaka Hongkong till Kina 1997 efter att ha kontrollerat området i mer än 150 år. Kina å andra sidan påstår att man aldrig gett upp sin suveränitet, utan överlämnade Hongkong till britterna på grund och orättvisor och opiumkrigsavtal på 1800-talet.

Foto: K. Sekkema

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen