UTRIKES: Tårgas och skott på universitet

2022 10 03

De religiöst grundade striderna i den västasiatiska republiken fortsätter i oförminskad styrka.

Det började med att Mahsa Amini bar sin sjal på fel sätt, greps och misshandlades till döds. 

Sedan har våldsspiralen stigit, oroligheterna och brutaliteten accentuerats. 

Nu är de religiöst grundade händelserna i Iran inne på tredje veckan och det rapporteras om fler och mer brutala angrepp från den religiösa, så kallade moralpolisen. 

På söndagskvällen kom uppgifter om att det brutit ut våldsamheter på det välrenommerade Sharif-universitet i huvudstaden Teheran. 

Instängda första dagen på skolan

BBC och flera medier uppger att studenter, varav somliga gjorde sin första dag som studenter, har stängts in på campusområdet. Andra har försökt fly, och enligt sekvenser på sociala medier har de uppenbarligen beskjutits. 

–  Säkerhetsstyrkor attackerade studenthem och avfyrade pistoler mot deras sovsalar, rapporterar Iran international. 

Andra uppgiftslämnare gör gällande att även tårgas har använts mot demonstranterna i ett försök att skingra dem som deltar i upproret. 

Hur många som har fått sätta livet till hittills är ännu oklart. Men den Norgebaserade människorättsorganisationen anger 133 död. Det är betydligt fler än den siffra som framkom på söndagskvällen. 

Brott mot mänskliga rättigheter

Iranska organisationen Mänskliga rttigheters chef, Mahmood Amiry-Moghaddam fördömde det faktum att oroligheterna leder till dödande 

–  Dödandet av demonstranter, särskilt dem i staden Zahedan är brott mot de mänskliga rättigheterna. 

I den staden kommer uppgifter om att en 15-årig flicka våldtagits av en polischef.

Han tillade: 

–  Det internationella samfundet har en skyldighet att utreda detta brott och förhindra att ytterligare brott begås av den islamiska republiken.

Internet fungerar dålig 

Orsaken till den delvis ofullständiga rapporteringen från oroligheterna beror på att internet fungerar dåligt eller inte alls. 

–  Instagram, WhatsApp, Signal, Viber, Skype, LinkedIn, Google Play, App Store, fyra onlinespel och många andra utländska plattformar är nere och deras webbplatser har filtrerats, understryker Iran international. 

Foto: H. Dadkhah

Text: Redaktionen