UTRIKES: Svensk satir retar Nato-nation

2022 10 04

Svenskt satirprogram retar gallfeber på Turkiet.

Det var i fredagens avsnitt av SVT:s satir- och humorprogram Svenska nyheter som programmakarna skojade friskt om Turkiet i allmänhet och president Recep Erdoğan i synnerhet. 

Men driften passerar inte obemärkt förbi. “Skam i svensk tv” basunerar Sabah, en regimvänlig tidning, ut, enligt Expressen. 

Sänds trots Sveriges Nato-ansökan 

Sabah spelar också ut Nato-frågan och skriver: 

– Det skandalösa programmet sändes – trots att Turkiet har möjlighet att lägga in veto mot ansökan om länderna inte accepterar Turkiets krav. 

Den svensk-kurdiska komikern Kadir Meral, som medverkar i programmet, framhåller till DN: 

– Det finns många regimkritiker, komiker och satirprogram som har skojat med och retat Turkiet, säger svensk-kurdiska komikern . 

Han tillägger: 

– Ska de jaga alla som retar Turkiet har de inget annat att göra. 

Programledare byts ut 

Programledaren Kristoffer Ahonen Appelquist gör i programmet ett inslag om de krav Turkiet har ställt på Sverige för att Nato-ansökan ska godkännas.  

I den sekvensen byter Ahonen Appelquist ut sig själv mot Meral och titulerar programmet Kurdiska nyheter med Kadir Meral. Han driver hejdlöst med framför allt presidenten i det eurasiska landet. 

Bland de kritiska och upprörda rösterna märks bland andra nyhetssajten Internet Haber: 

– I Sverige, där PKK-medlemmar protesterar på gatan varje dag, hånades och förolämpades president Erdoğan i den statliga kanalen SVT, framhåller Expressen. 

SVT:s satirprogram Svenska nyheter har varit i fokus tidigare för sina inslag. Det gick 2018 så långt som att Kina ville ha en ursäkt från SVT. 

Den gången var det Jesper Rönndahl som sagt till kinesiska turister att inte bajsa i närheten av historiska byggnader. 

Foto: President of Russia 

Text: Redaktionen