UTRIKES: Straffet för influencers: Piskrapp och – städning

2022 11 08

Två nigerianska Tiktok-kändisar dömdes enligt sharialagar till piskrapp och städning för att ha kritiserat och förlöjligat en regeringstjänsteman.

Att håna en regeringstjänsteman i Nigeria kan ge kännbara straff.

Det fick de två influerarna Mubarak Isa Muhammed och Muhammed Bula erfara när de enligt sharia-lagarna dömdes till 20 piskrapp och att städa domstolslokalen.

Vad de hade gjort? De hade uttryckt sig hånande och förlöjligande om Abdullahi Ganduje, guvernör i den norra delstaten Kano.

Greps förra veckan

Mubarak Isa Muhammad och Muhammad Bala greps förra veckan efter att ha lagt ut sin sekvens på sociala medier-plattformarna Facebook och Tiktok.

I videosnutten framhöll de att guvernören på ett olovligt sätt erövrat mark, att han var delaktig i korruption och att han sover på jobbet.

–  Männen hade förtalat guvernören och deras agerande kunde störa den allmänna freden, underströk åklagaren Wada Ahmed Wada, enligt den brittiska tv-kanalen BBC.

Den åtalade duon tillstod att de var skyldiga, men bad om ett mildare straff. Dock fastslogs straffet om piskrapp, städning av domstolen under 30 dagar, böter på 20 pund och att be guvernören om ursäkt.

Inte aktuellt med överklagande

Enligt deras försvarsadvokat var det inte aktuellt att överklaga domen, även om den tyckes vara i hårdaste laget.

Men då straffet inte innehöll frihetsberövande straff så valde man att inte ta ärendet vidare i nästa instans.

I delstaten är det bara muslimer som döms i enlighet med sharialagar, eftersom det är ett område med muslimsk majoritet.

Fenomenet med raljanta och kritiska inlägg av kändisar på sociala medier blir ett allt vanligare sätt att kommentera det politiska skeendet i landet och samhällsfrågor.

FAKTA TIKTOK

Tiktok är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytedance, och är nu en stor plattform för korta videor.

Källa: Tiktok

Foto: S. Feyissa

Text: Redaktionen