UTRIKES: Straffet för influencers: Piskrapp och – städning

2022 11 08

Två nigerianska Tiktok-kändisar dömdes enligt sharialagar till piskrapp och städning för att ha kritiserat och förlöjligat en regeringstjänsteman.

Att håna en regeringstjänsteman i Nigeria kan ge kännbara straff.

Det fick de två influerarna Mubarak Isa Muhammed och Muhammed Bula erfara när de enligt sharia-lagarna dömdes till 20 piskrapp och att städa domstolslokalen.

Vad de hade gjort? De hade uttryckt sig hånande och förlöjligande om Abdullahi Ganduje, guvernör i den norra delstaten Kano.

Greps förra veckan

Mubarak Isa Muhammad och Muhammad Bala greps förra veckan efter att ha lagt ut sin sekvens på sociala medier-plattformarna Facebook och Tiktok.

I videosnutten framhöll de att guvernören på ett olovligt sätt erövrat mark, att han var delaktig i korruption och att han sover på jobbet.

–  Männen hade förtalat guvernören och deras agerande kunde störa den allmänna freden, underströk åklagaren Wada Ahmed Wada, enligt den brittiska tv-kanalen BBC.

Den åtalade duon tillstod att de var skyldiga, men bad om ett mildare straff. Dock fastslogs straffet om piskrapp, städning av domstolen under 30 dagar, böter på 20 pund och att be guvernören om ursäkt.

Inte aktuellt med överklagande

Enligt deras försvarsadvokat var det inte aktuellt att överklaga domen, även om den tyckes vara i hårdaste laget.

Men då straffet inte innehöll frihetsberövande straff så valde man att inte ta ärendet vidare i nästa instans.

I delstaten är det bara muslimer som döms i enlighet med sharialagar, eftersom det är ett område med muslimsk majoritet.

Fenomenet med raljanta och kritiska inlägg av kändisar på sociala medier blir ett allt vanligare sätt att kommentera det politiska skeendet i landet och samhällsfrågor.

FAKTA TIKTOK

Tiktok är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytedance, och är nu en stor plattform för korta videor.

Källa: Tiktok

Foto: S. Feyissa

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen