UTRIKES: Vulkanutbrott på Island

2022 08 03

Ett vulkanutbrott har brutit ut på Island. Nu varnar UD svenska resenärer. 

Magma väller ut från vulkanen Fagradalsfjall i dalområdet Geldingadalur på Reykjaneshalvön, rapporterar Iceland Monitor.

Einar Hjörleifsson, expert på IMO, bekräftar för nyhetssajten att magma  tränger igenom en omkring 100 meter lång spricka i vulkanområdet.

Vulkanen  ligger drygt fem mil utanför huvudstaden Reykjavik.

Det är det första vulkanutbrottet på Island sedan september förra året.

IMO, Islands motsvarighet till SMHI, har de senaste dagarna larmat om att vulkanen snart kan få ett utbrott.

Flera jordbävningar

I helgen registrerades över 10 000 jordbävningar på ön, uppger Aftonbladet med hänvisning till IMO. 

Under morgonen registrerades ett jordskalv som uppnådde en magnitud på 4,6, rapporterar IMO.

Den kraftigaste jordbävningen inträffade på söndagskvällen. Den uppmätte en magnitud på 5,4.

UD varnar svenska resenärer

Svenska utrikesdepartementet varnar svenska resenärer som befinner sig i området.

Enligt UD finns det en ökad risk för stenras.

– Resenärer i området bör uppmärksamma att det finns en ökad risk för stenfall och stenfall har rapporterats på flera ställen på Reykjaneshalvön. Människor uppmanas att vara försiktiga i branta sluttningar, nära branta havsklippor och undvika områden där stenar kan rasa, skriver UD i ett pressmeddelande.

Stort utbrott 2010

I april 2010 inträffade ett stort vulkanutbrott på Island, vid glaciären  Eyjafjallajökull.

Stora askmoln spred sig på himlen och satte stopp för den nordeuropeiska flygtrafiken.

Dagens utbrott beräknas inte få liknande konsekvenser.

– Det senaste vulkanutbrottet på Reykjaneshalvön i Geldingadalir 2021 orsakade inga problem för flygtrafiken varken här eller någon annanstans, säger Einar Hjörleifsson enligt SVT Nyheter.

Foto: P. Sberni

Text: Redaktionen


”Häpnadsväckande väderprognos” i Danmark – Sverige påverkas

2025 05 06

Danmark kommer att drabbas av ett mycket ovanligt väderfenomen.

Det framgår av en färsk väderprognos från danska TV2. Enligt prognosen kommer Danmark drabbas av en historisk torrperiod de kommande veckorna. I princip kommer inte en endaste droppe regn att falla över landet, vilket kommer att göra Danmark till ett av de torraste länderna i hela Europa.

TV2 beskriver själv prognosen som ”häpnadsväckande”.

Enligt kanalens meteorolog Jonas Damsbo är väderfenomenet en konsekvens av ett stort väderomslag i Europa.

– Medan norra Europa upplever högtrycksväder, är det instabila vädret lokaliserat nere över södra Europa. I skrivande stund verkar denna väderfördelning fortsätta så långt ögat kan nå, framhåller Damsbo.

Så påverkas Sverige

Det torra vädret kommer också att påverka Sverige – framför allt södra delen av landet.

– Vi kan räkna med att det blir ännu torrare än vad som var tanken från början under vecka19-20. Än så länge tyder vissa signaler på att mer välbehövligt regn kan nå fram till oss under den avslutande perioden, men är fortfarande mycket osäkert, framhåller vädertjänsten Klarts meteorolog Lasse Rydqvist i ett uttalande.

LÄS MER HÄR: Extrem väderhändelse – forskare slår larm

Tydlig trend

De senaste åren har Sverige drabbats av flera långa torrperioder, enligt SMHI.

Våren och försommaren 2023 var mycket torr och ett långvarigt nederbördsunderskott ledde till mycket låga vattennivåer i södra Sverige under sommaren 2022.

Dessutom var sommaren 2018 extremt torr med höga temperaturer och nederbördsunderskott.

Konsekvenserna på vissa håll blev stora. Under den rekordvarma sommaren skakades Sverige av omfattande skogsbränder.

Skog motsvarande 35 700 fotbollsplaner brann ner i Sverige.

Flera orter fick evakueras och Sverige fick ta hjälp av ett tiotal länder för att släcka bränderna.

Totalt skadades 9 500 hektar skog av ett värde på 300 miljoner kronor, uppger SvD.

Foto: T. Sergej

Text: Redaktionen


Forskare pekar ut matvaror – är extra bra för hjärnan

2025 05 04

Forskare har upptäckt att en specifik typ av livsmedel verkar vara extra bra för hjärnan.

Hjärnans välmående påverkas av en rad olika faktorer.

En sådan faktor är våra kostvanor.

Nu lyfter forskare vid Southern Medical University i Kina fram en specifik typ av livsmedel, som de menar är extra nyttiga för hjärnan.

Kan gynna hjärnan

Det handlar om ekologiska livsmedel, rapporterar Illustrerad Vetenskap.

Enligt den nya studien finns det mycket som tyder på att just ekologisk mat är extra gynnsamt för hjärnan, i synnerhet hos äldre.

Det framkommer i en studie där forskarna har studerat 6 000 äldre amerikaners kostvanor och deras mentala skärpa, enligt tidningen.

Resultatet visade bland annat att deltagare som i högre utsträckning åt ekologisk mat, löpte 27 procent lägre risk att drabbas av mild kognitiv svikt. Det kopplas i sin tur till utvecklingen av demens.

Orsaken till att ekologisk mat kan vara nyttigare för hjärnan är att den inte innehåller lika mycket rester av bekämpningsmedel, anser forskarna.

Osäkra resultat

Ekologisk mat definieras bland annat av att bekämpningsmedel inte tillåts i lika stor utsträckning, enligt Livsmedelsverket.

– I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel. Det är även tillåtet att använda biologiska bekämpningsmedel, informerar Livsmedelsverket på sin hemsida.

Att ekologisk mat är nyttigare är dock inte bevisat, och man vet inte om resultatet i studien verkligen beror på konsumtionen av ekologisk livsmedel.

Enligt Livsmedelsverket finns det inga tydliga bevis för att ekologiska livsmedel är nyttigare.

– Forskningen hittills visar inte på några entydiga skillnader i vitamin- och mineralhalt hos växter som är ekologiskt eller konventionellt odlade. Det behövs fler undersökningar för att se skillnader mellan ekologisk och icke ekologisk frukt och grönsaker, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Men om man ska tro den nya studien så finns det i alla fall mycket som talar för att ekologiska livsmedel är nyttigare. Enligt forskarna bakom studien innehåller de också fler nyttiga näringsämnen.

Foto: M. Fakurian

Text: Redaktionen