UTRIKES: Stora folksamlingar bildas – “fyra år av terror”

2023 01 01

De brasilianska gatorna fylls med folk när den nya presidenten ska ta över.

I oktober förlorade Jair Bolsonaro det brasilianska presidentvalet och Lula da Silva svärs under söndagen in som landets nya president.

Tiotusentals brasilianare samlas nu på gatorna i huvudstaden Brasilia för att fira det nya ledarskapet, rapporterar The Guardian.

– Vi har varit med om fyra år av terror och nu känner vi oss fria. Vi känner en ofattbar lättnad, säger en deltagare vid folksamlingen.

Jair Bolsonaro var Brasiliens president mellan åren 2019 och 2023.

Stor kritik

Den avgående Bolsonaro har kritiserats på grund av sitt förhållningssätt till såväl covid-19 som skogsskövlingen i Amazonen.

Covid tog ett fast grepp om Brasilien och nästan 700 000 människor dog i landet.

Olaglig aktivitet i branscher såsom skogsavverkning och gruvbrytning fick momentum under Bolsonaros ledarskap, uppger CNN.

Små marginaler

Under valet som tog plats i oktober stod det klart att Lula da Silva åter skulle ta över landets presidentskap.

Det var dock inte med stora marginaler som skiftet skedde, Bolsonaro förlorade valet med omkring 2 miljoner röster.

Brasiliens befolkning består av nästan 220 miljoner människor.

“Blir inte enkelt”

Lula da Silva har gått till val på bekämpa brottsligheterna i Amazonen och har utnämnt det första ministeriet för landets ursprungsbefolkning.

Många människor har tagit sig till gatorna i Brasilien för att fira da Silvas presidentskap men den nye presidenten har utmaningar framför sig.

– Jag vet att det inte kommer bli enkelt för Lula att återuppbygga allt det som Bolsonarismen har förstört. Men jag känner mig hoppfull, säger antropologen Diogo Virgilio.

Flydde till USA

Jair Bolsonaro har bestämt sig för att bojkotta da Silvas installationsceremoni och har istället satt kurs mot USA.

– Brasilien kommer inte att upphöra den 1 januari, det kan ni vara säkra på. Idag har vi stora mängder människor som vet mycket om politiken. De förstår att de är i riskzonen, säger den avgående Bolsonaro om skiftet.

Foto: R Nogueira

Text: Redaktionen