UTRIKES: Skrämmande upptäckt i Lyman

2022 10 08

Nya massgravar, och vad som uppges vara något som liknar ”tortyrkammare”, har upptäckts i Ukraina.

Det är från den av Ukraina återtagna staden Lyman som det kommer rapporter om de fasansfulla upptäckterna.

– Ukrainska myndigheter har hittat massgravar i den nyligen befriade staden Lyman i östra delen av landet, framhöll guvernören för regionen, Pavlo Kyrylenko, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Misstänkta tortyrkammare

Inte bara upptäcker av massgravar rapporteras. Det kommer också uppgifter om vad som kan liknas vid ”tortyrkammare” i spåren av ryssarnas framfart.

Bortåt 20 platser där misstänkt tortyr förefaller ha ägt rum har hittats. Även om inga uppgifter ännu är bekräftade kommer vittnesmål efterhand.

– I nästan alla städer, där militära enheter från den ryska armén varit stationerade, upprättade de sådana interneringsplatser för civila och krigsfångar och torterade dem, framhöll Serhii Bolvinov, chef för den regionala polisens utredningsavdelning, enligt CNN.

Elektriska stötar

Enligt Bolvinov förefaller de vanligaste tortyrsätten vara elektriska stötar och misshandel med pinnar och andra föremål. Detta enligt bland annat vittnesmål från en 67-årig ukranier som hade gett ukrainska myndigheter uppgifter om var de ryska styrkorna befann sig.

– Den här mannen fördes till den lokala polisen och fick senare en svart huva över huvudet. En av förhörsledarna hade satt en pistol mot hans huvud och krävt att få veta vem han hade gett målens koordinater, berättade Bolvinov. 

Misshandlade med slagträn

Och tillade om de fasansfulla metoderna:

– När han nekade till det använde de slagträn på hans händer och bröt hans arm. Senare tryckte de in metallekrar från ett cykelhjul under huden på honom och misshandlat honom. 

Parallellt meddelade Volodymyr Zelenskyj i sitt sedvanliga tal om nya framgångar för de ukrainska trupperna. Ytterligare 2 500 kvadratkilometer av landets territorium har återbördats.

Foto: President of Ukraine resp President of Russia

Text: Redaktionen