UTRIKES: Skrämmande upptäckt i Lyman

2022 10 08

Nya massgravar, och vad som uppges vara något som liknar ”tortyrkammare”, har upptäckts i Ukraina.

Det är från den av Ukraina återtagna staden Lyman som det kommer rapporter om de fasansfulla upptäckterna.

– Ukrainska myndigheter har hittat massgravar i den nyligen befriade staden Lyman i östra delen av landet, framhöll guvernören för regionen, Pavlo Kyrylenko, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Misstänkta tortyrkammare

Inte bara upptäcker av massgravar rapporteras. Det kommer också uppgifter om vad som kan liknas vid ”tortyrkammare” i spåren av ryssarnas framfart.

Bortåt 20 platser där misstänkt tortyr förefaller ha ägt rum har hittats. Även om inga uppgifter ännu är bekräftade kommer vittnesmål efterhand.

– I nästan alla städer, där militära enheter från den ryska armén varit stationerade, upprättade de sådana interneringsplatser för civila och krigsfångar och torterade dem, framhöll Serhii Bolvinov, chef för den regionala polisens utredningsavdelning, enligt CNN.

Elektriska stötar

Enligt Bolvinov förefaller de vanligaste tortyrsätten vara elektriska stötar och misshandel med pinnar och andra föremål. Detta enligt bland annat vittnesmål från en 67-årig ukranier som hade gett ukrainska myndigheter uppgifter om var de ryska styrkorna befann sig.

– Den här mannen fördes till den lokala polisen och fick senare en svart huva över huvudet. En av förhörsledarna hade satt en pistol mot hans huvud och krävt att få veta vem han hade gett målens koordinater, berättade Bolvinov. 

Misshandlade med slagträn

Och tillade om de fasansfulla metoderna:

– När han nekade till det använde de slagträn på hans händer och bröt hans arm. Senare tryckte de in metallekrar från ett cykelhjul under huden på honom och misshandlat honom. 

Parallellt meddelade Volodymyr Zelenskyj i sitt sedvanliga tal om nya framgångar för de ukrainska trupperna. Ytterligare 2 500 kvadratkilometer av landets territorium har återbördats.

Foto: President of Ukraine resp President of Russia

Text: Redaktionen


Ryssland har slagit ut svenska tv-sändningar

2024 06 21

Uppgifter kommer nu om att Ryssland har stört svenska tv-bilder.

Det är på torsdagskvällen som uppgifterna kommer från svenska myndigheter.

Ryssland ligger bakom störningar mot svenska satellitnätverk.

Det rapporterar Bloomberg.

Slagit ut tv-bilder

Uppgifterna pekar på att Ryssland bland annat har slagit ut svenska tv-sändningar.

Bilder från ryska parader har visats och statsminister Ulf Kristersson (M) ser mycket allvarligt på saken.

– Störningarna är naturligtvis allvarliga och kan ses som en del i av bredare ryska hybridaktioner riktade mot Sverige och andra, säger han till Bloomberg.

Spåras till Krym

Svenska post-och telestyrelsen har spårat störningarna till den ockuperade Krymhalvön.

Sändningar har avbrutits och ibland också ersatts av annat material, uppger Ekot.

Den svenska myndigheten har skickat ett brev till FN-organ i hopp om en utredning.

Ryssland har ännu inte kommenterat saken offentligt.

Återkommande problem

Rysslands hybridkrigföring pekas ut som ett återkommande problem och en del av Rysslands förmåga att ge sig på länder som Sverige och Finland.

Tidigare har landet skickat migranter mot Finlands gräns för att destabilisera den.
Samtidigt har ryska stridsflyg kränkt såväl svenskt som finskt luftrum under den senaste tiden.

– Det ryska flygplanet varnades genom muntligt anrop från svensk flygstridsledning, framhåller den svenska Försvarsmakten om kränkningen.

– När detta inte hörsammades och flygplanet inte avvek från sin rutt avvisades det från svenskt luftrum av en rote JAS-39 Gripen.

“Inte acceptabelt”

Den senaste gången otillåtna flygningar gjordes av Ryssland var 2022 då två ryska SU-27 och två ryska SU-24 kränkte svenskt luftrum, också över Gotland.

– Det ryska agerandet är inte acceptabelt och visar på bristande respekt för vår territoriella integritet. Vi följde hela förloppet och var på plats för att ingripa, säger flygvapenchef Jonas Wikman.

Experter pekar på att Ryssland kommer att fortsätta idka hybridkrig mot västerländska stater framöver för att försöka destabilisera Europa.

Foto: A. Jasso resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen