UTRIKES: Sensationellt fynd i djungeln

2022 11 20

Forskare har gjort en otroligt upptäckt långt inne i djungeln på en liten ö utanför Papua Nya Guinea.

– Det känns som att ha hittat en enhörning, säger expeditionens ledare John Mittermeier, till BBC.

Fyndet ifråga är ett djur som inte synts till på hela 140 år. Det rör sig om en alldeles speciell fågel – den svartnackade fasanduvan.

 – Det är den typ av ögonblick du drömmer om hela ditt liv som naturvårdare och fågelskådare, tillägger John Mittermeier.  

Krävdes hjälp av pirater

Att göra upptäckten var minst sagt en bedrift utöver det vanliga. Expeditionen krävde en “mastodontinsats” som innebar otaliga intervjuer med lokalbefolkningen i området och teamet behövde transporteras till ön med hjälp av pirater, rapporterar BBC.

Samma grupp har tidigare gjort försök att hitta den svartnackade duvan, men gått bet varje gång.

Den nuvarande expeditionen var på väg att gå samma tråkiga öde ända till dess att teamet nådde en by på västra sluttningen av Mount Kilkerran – den högsta toppen på ön Fergusson som är fågelns enda kända livsmiljö.

– Där började vi träffa jägare som hade sett och hört fasanduvan, säger Jason Gregg, naturvårdsbiolog och en av expeditionens ledare.

"Blev chockad" – fick fly från piraterna

Fler vittnen i byn uppgav samma sak. Expeditionen riggade då ett stort antal kameror, bara dagar innan teamet skulle behöva avbryta resan.

Det var då de gjorde upptäckten.

– När jag bläddrade igenom bilderna blev jag chockad av det här fotot av den här fågeln som gick precis förbi vår kamera, säger Jordan Boersma, forskare vid Cornell University, till BBC.

Det var emellertid på vippen att världen hade riskerat att gå miste om forskarnas exceptionella fynd.

På väg tillbaka med båten från Fergusson Island var forskarna tvungna att fly undan pirater, som är vanliga i området, uppger en talesperson för forskningsprojektet.

Akut hotad – inte setts sedan 1882

Den svartnackade fasanduvan hade före upptäckten inte dokumenterats av forskare sedan 1882.

Enligt Birdlife International och IUCN kategoriseras den som akut hotad, vilket i praktiken innebär att den löper mycket stor risk att dö ut i vilt tillstånd inom en mycket nära framtid.

Fågeln tillhör familjen duvor inom ordningen duvfåglar.

Forskarna hoppas nu att informationen man samlat in ska kunna användas för att skydda de få fåglar inom arten som fortfarande finns kvar i världen.

Du kan se en bild på den svartnackade fasanduvan genom att klicka här

Foto: P. Bill

Text: Redaktionen