UTRIKES: Sensationellt fynd i djungeln

2022 11 20

Forskare har gjort en otroligt upptäckt långt inne i djungeln på en liten ö utanför Papua Nya Guinea.

– Det känns som att ha hittat en enhörning, säger expeditionens ledare John Mittermeier, till BBC.

Fyndet ifråga är ett djur som inte synts till på hela 140 år. Det rör sig om en alldeles speciell fågel – den svartnackade fasanduvan.

 – Det är den typ av ögonblick du drömmer om hela ditt liv som naturvårdare och fågelskådare, tillägger John Mittermeier.  

Krävdes hjälp av pirater

Att göra upptäckten var minst sagt en bedrift utöver det vanliga. Expeditionen krävde en “mastodontinsats” som innebar otaliga intervjuer med lokalbefolkningen i området och teamet behövde transporteras till ön med hjälp av pirater, rapporterar BBC.

Samma grupp har tidigare gjort försök att hitta den svartnackade duvan, men gått bet varje gång.

Den nuvarande expeditionen var på väg att gå samma tråkiga öde ända till dess att teamet nådde en by på västra sluttningen av Mount Kilkerran – den högsta toppen på ön Fergusson som är fågelns enda kända livsmiljö.

– Där började vi träffa jägare som hade sett och hört fasanduvan, säger Jason Gregg, naturvårdsbiolog och en av expeditionens ledare.

"Blev chockad" – fick fly från piraterna

Fler vittnen i byn uppgav samma sak. Expeditionen riggade då ett stort antal kameror, bara dagar innan teamet skulle behöva avbryta resan.

Det var då de gjorde upptäckten.

– När jag bläddrade igenom bilderna blev jag chockad av det här fotot av den här fågeln som gick precis förbi vår kamera, säger Jordan Boersma, forskare vid Cornell University, till BBC.

Det var emellertid på vippen att världen hade riskerat att gå miste om forskarnas exceptionella fynd.

På väg tillbaka med båten från Fergusson Island var forskarna tvungna att fly undan pirater, som är vanliga i området, uppger en talesperson för forskningsprojektet.

Akut hotad – inte setts sedan 1882

Den svartnackade fasanduvan hade före upptäckten inte dokumenterats av forskare sedan 1882.

Enligt Birdlife International och IUCN kategoriseras den som akut hotad, vilket i praktiken innebär att den löper mycket stor risk att dö ut i vilt tillstånd inom en mycket nära framtid.

Fågeln tillhör familjen duvor inom ordningen duvfåglar.

Forskarna hoppas nu att informationen man samlat in ska kunna användas för att skydda de få fåglar inom arten som fortfarande finns kvar i världen.

Du kan se en bild på den svartnackade fasanduvan genom att klicka här

Foto: P. Bill

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen