KÄLLOR: Så svarar väst om Putin använder kärnvapen
2022 10 25
Vladimir Putin har upprepade gånger hotat med att använda kärnvapen efter Rysslands invasion av Ukraina.
I samband med att diktatorn gav ut sin order om en delvis mobilisering i Ryssland utfärdade han ett nytt kärnvapenhot.
– Vårt land har också en rad massförstörelsevapen, inom vissa områden mer avancerade än de som finns i Natoländer. Om vårt lands territoriella integritet hotas kommer vi utan att tveka använda alla tillgängliga medel för att skydda Ryssland och vårt folk, sa Putin och tillade:
– Det här är ingen bluff.
Förbereder sig
Enligt uppgifter till Financial Times har flera västerländska huvudstäder tagit fram beredskapsplaner för ett scenario där Putin använder kärnvapen mot Ukraina.
– Det är en fråga vi bör ta på allvar, sa USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till CBS på söndagen.
USA och dess allierade har även upprepade gånger varnat Kreml för att användning av kärnvapen kommer få omfattande konsekvenser, enligt fem västerländska tjänstemän som Financial Times pratat med.
Tjänstemännen bedömer att Putins hot sannolikt inte kommer att förverkligas. Samtidigt har beredskapen höjts. Väst är beredda om Putins hot blir verklighet.
– Om han trodde att hotet skulle skrämma Ukraina till att ge upp eller avstå 20 procent av dess territorium, eller skrämma resten av oss från att hjälpa Ukraina, så har det motsatta hänt, säger en källa till tidningen.
Så svarar väst
Enligt två av tjänstemännen kommer en kärnvapenattack mot Ukraina inte att resultera i att västvärlden svarar med samma medel.
I första hand beräknas väst svara med konventionell krigsföring. Det skulle innebära att Nato överger sin ”röda linje” och blir direkt involverade i kriget.
Tjänstemännen tillägger att Washington upprepade gånger kontaktat Moskva och klargjort för vilka svar varje användning av kärnvapen kommer att leda till.
– Hot om vedergällning förblir det bästa avskräckningsmedlet, säger en av tjänstemännen till Financial Times.
Kan inte vinna
I en intervju med Reuters kommenterar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg den ryska diktatorns senaste kärnvapenhot. Natochefen konstaterar att det inte har skett någon förändring i utplaceringen av ryska kärnvapenstyrkor.
– Det viktigaste är att förhindra att det händer, och det är anledningen till att vi har varit så tydliga i vår kommunikation med Ryssland om de aldrig tidigare skådade konsekvenserna och det faktum att Ryssland aldrig kan vinna ett kärnvapenkrig, säger han till nyhetsbyrån.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen