UTRIKES: Robot slog ner på flygbas

2022 10 05

Oro efter felriktad robot – slog ner på flygbas i stället för i havet.

Ena dagen skickar Nordkorea i väg en ballistisk robot som via japanskt luftterritorium slår ner i Japanska havet. Nyhetens spred oro bland de japanska invånarna i norra delen av landet. De uppmanades söka skydd.

Dagen efter ville även grannen i syd visa sina robotmuskler, men något gick fel. Roboten landade på en flygbas i Gangneung, en kuststad.

Oron bland de 250 000 invånarna i staden belägen på östkusten var påtaglig.

Oro för nordkoreansk attack

Många befarade att det var en nordkoreansk attack i vardande.

Men det var en sydkoreansk-amerikansk styrkedemonstration som gick snett.

–  Sydkoreansk militär har bett om ursäkt efter den misslyckade missiluppvisningen, framhåller tidningen The Guardian.

Tur i oturen var att roboten inte exploderade på flygbasen.

Men likväl blev den ett pinsamt fiasko för de båda länderna. Detta alltså dagen efter att Nordkorea skickat upp ännu en ballistisk robot för att visa sin kapacitet gentemot omvärlden.

Försöker få till samtal

Det var nordkoreanernas första robot över Japan på fem år.

Roboten var en av fyra som USA och Sydkorea avfyrade under övningen. Tanken var att de skulle ta vägen ut över Östkinesiska havet.

Övningarna ska understryka ländernas militära kapacitet, utifall Nordkorea går för långt i sina provokationer och till eventuell attack.

–  Det ska inte behöva gå så långt. Vi har klargjort för Kim Jung-un (Nordkoreas ledare) att vi är villiga att sitta ner helt förutsättningslöst. Vi vill se nedrustning av kärnvapen på de koreanska öarna, framhöll John Kirby, talesperson för de amerikanska styrkorna, enligt CNN.

Han tillade:

–  Han (Kim) har inte visat några intentioner att röra sig i den riktningen, faktum är att han har rört sig i motsatt riktning när han genomfört sina robotövningar.

Foto: D Bernard

Text: Redaktionen