UTRIKES: Putins nya drag mot Sverige

2022 06 28

Rysslands diktator Vladimir Putin och ryska utrikesdepartementet kräver att svenska biståndsmyndigheten Sida och Svenska institutet (SI) omedelbart lämnar landet. 

I ett uttalande skriver departementet att de kallat upp Sveriges handelsattaché och meddelat honom att biståndsmyndigheten och regeringsorganet SI:s verksamhet omedelbart måste upphöra.   

Annars kommer Ryssland att utvisa svenska diplomater, rapporterar SR Ekot.

Agerat efter invasionen 

Sida och SI har, efter Rysslands invasion av Ukraina, stoppat allt ekonomiskt stöd till statliga och offentliga aktörer i Ryssland.

Ryska UD skriver att  det ekonomiska stödet istället har riktats mot människorättsorganisationer, icke statliga klimatorganisationer och oberoende medier i Ryssland.

Organisationer som inte stöttas av regimen i Kreml.

Anklagar organisationerna

Ryska UD anklagar Sida och SI för att ”försöka destabilisera det ryska samhället”.

Vidare hävdar departementet att de svenska organisationerna vägrat redovisa finansieringen av icke önskvärda projekt i Ryssland, rapporterar SR.

Fakta Svenska institutet (SI) i Ryssland

  • SI bedriver sedan länge verksamhet och finansierar flera projekt i Ukraina och Ryssland. SI:s verksamhet i Ryssland är en del i regeringens strategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland.
  • Rådande omständigheter har lett till att SI avbryter allt stöd till statliga och offentliga aktörer i Ryssland.
  • Enligt regeringens linje fortsättätter SI att stötta demokratifrämjande insatser i Ryssland eller initiativ som inkluderar ryska förändringsaktörer i exil. SI följer utvecklingen í regionen noga och utvärderar hur de kan stötta organisationer, projekt och individer på de sätt som är möjliga utifrån SI:s uppdrag och aktuella anslag. 
  • SI kommunicerar nu via Telegram i de ryskspråkiga kanalerna då Instagram och Facebook blockerats.  
  • Planerade och pågående utlysningar för projektstöd har justerats eftersom ryska statliga aktörer inte kan delta.  
  • SI har avbrutit den planerade utlysningen av ett nytt program, New Partnerships Initiative, för stöd till mellanfolkligt samarbete med Ryssland. 
  • SI har beslutat att inte inkludera ryska och belarusiska deltagare i ledarskapsprogrammet Swedish Institute Management Programme Northern Europe 2022 som genomförs on-line. Ukrainska deltagare är välkomna att söka var de än befinner sig i världen. 
  • SI kommer fortsatt att inkludera ryska sökande i stipendieprogrammen då det är angeläget att stödja unga förändringsaktörer inom akademi, media och civilsamhälle.  
  • Källa: Svenska institutet

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen