UTRIKES: Putins nya drag mot Sverige

2022 06 28

Rysslands diktator Vladimir Putin och ryska utrikesdepartementet kräver att svenska biståndsmyndigheten Sida och Svenska institutet (SI) omedelbart lämnar landet. 

I ett uttalande skriver departementet att de kallat upp Sveriges handelsattaché och meddelat honom att biståndsmyndigheten och regeringsorganet SI:s verksamhet omedelbart måste upphöra.   

Annars kommer Ryssland att utvisa svenska diplomater, rapporterar SR Ekot.

Agerat efter invasionen 

Sida och SI har, efter Rysslands invasion av Ukraina, stoppat allt ekonomiskt stöd till statliga och offentliga aktörer i Ryssland.

Ryska UD skriver att  det ekonomiska stödet istället har riktats mot människorättsorganisationer, icke statliga klimatorganisationer och oberoende medier i Ryssland.

Organisationer som inte stöttas av regimen i Kreml.

Anklagar organisationerna

Ryska UD anklagar Sida och SI för att ”försöka destabilisera det ryska samhället”.

Vidare hävdar departementet att de svenska organisationerna vägrat redovisa finansieringen av icke önskvärda projekt i Ryssland, rapporterar SR.

Fakta Svenska institutet (SI) i Ryssland

  • SI bedriver sedan länge verksamhet och finansierar flera projekt i Ukraina och Ryssland. SI:s verksamhet i Ryssland är en del i regeringens strategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland.
  • Rådande omständigheter har lett till att SI avbryter allt stöd till statliga och offentliga aktörer i Ryssland.
  • Enligt regeringens linje fortsättätter SI att stötta demokratifrämjande insatser i Ryssland eller initiativ som inkluderar ryska förändringsaktörer i exil. SI följer utvecklingen í regionen noga och utvärderar hur de kan stötta organisationer, projekt och individer på de sätt som är möjliga utifrån SI:s uppdrag och aktuella anslag. 
  • SI kommunicerar nu via Telegram i de ryskspråkiga kanalerna då Instagram och Facebook blockerats.  
  • Planerade och pågående utlysningar för projektstöd har justerats eftersom ryska statliga aktörer inte kan delta.  
  • SI har avbrutit den planerade utlysningen av ett nytt program, New Partnerships Initiative, för stöd till mellanfolkligt samarbete med Ryssland. 
  • SI har beslutat att inte inkludera ryska och belarusiska deltagare i ledarskapsprogrammet Swedish Institute Management Programme Northern Europe 2022 som genomförs on-line. Ukrainska deltagare är välkomna att söka var de än befinner sig i världen. 
  • SI kommer fortsatt att inkludera ryska sökande i stipendieprogrammen då det är angeläget att stödja unga förändringsaktörer inom akademi, media och civilsamhälle.  
  • Källa: Svenska institutet

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen