UTRIKES: Putin utfärdar löfte till allierade

2022 08 15

Ryssland är redo att förse allierade i omvärlden med moderna vapen och militär utrustning.

Det säger landets diktator Vladimir Putin under ett tal på en vapenmässa i Moskva, rapporterar Reuters.

Diktatorn vände sig till sina allierade i Latinamerika, Asien och Afrika.

– Ryssland värnar uppriktigt om historiskt starka, vänliga och förtroendefulla band med länderna i Latinamerika, Asien och Afrika. Vi är redo att erbjuda våra allierade de mest moderna typerna av vapen, från handeldvapen och bepansrade fordon till artilleri för stridsflyg och obemannade flygfordon, sa Putin enligt CNN och tillade:

– Vi värdesätter det faktum att Ryssland har många allierade, partners och likasinnade på olika kontinenter.

Bjuder in allierade

Vladimir Putin bjöd även in utländska soldater till Ryssland.

 Diktatorn framhöll att utländska militärer är välkomna till Ryssland för att utbilda sig och delta i gemensamma militärövningar med den ryska armén.

– Vi ser stora möjligheter i utbildning av utlandssoldater. Tusentals  militärer från hela världen är stolta alumner från vårt lands militära universitet och akademier.

Putins vänner i världen

Trots pågående anfallskrig har Ryssland fortfarande allierade ute i världen – bland annat storspelare i Asien, Afrika och Sydamerika.

Kina

Även om Kina utåt sett försökt att distansera sig från Ryssland och hävdat att de har en neutral hållning har landet vägrat att fördöma den ryska invasionen av Ukraina.

Peking har konstaterat att relationen med Ryssland är ”ett strategiskt partnerskap”. Tidigare har dock Kinas ledare Xi Jinping och Vladimir Putin benämnt relationen som "ett samarbete utan gränser". 

Kina har avstått från fördöma Rysslands invasion i omröstningar i FN.

Indien

Indien har tydliggjort att sanktioner mot Ryssland inte är lösningen på kriget i Ukraina. Landet har fortsatt sin handel med Ryssland, trots Moskvas anfallskrig i Ukraina.

Indien har även ett nära militärt samarbete med Ryssland. Moskva är Indiens största vapenleverantör.

Landet undertecknade nyligen ett avtal gällande köp av robotförsvarssystem från Ryssland. Avtalet beräknas vara värt 5,43 miljarder dollar.

Brasilien

Relationen mellan Brasilien och Ryssland har förbättrats de senaste åren. Handeln och militära samarbeten mellan länderna har ökat i en stadig takt.

Några få dagar innan Kreml inledde sitt anfallskrig träffade Brasiliens president Jair Bolsonaro sin ryske motsvarighet Vladimir Putin i Moskva.

– Vi är solidariska med Ryssland, betonade Bolsonaro.

Brasilien har vägrat att införa sanktioner mot Ryssland och landet har inte fördömt den ryska invasionen.

Sydafrika

Det ledande partiet i Sydafrika, African National Congress (ANC), har fallit tillbaka till vänskapsbanden med Moskva som fanns under kalla kriget.

Landets ex-president Jacob Zuma kallade nyligen Vladimir Putin för en ”fredens man” och länderna i väst för ”mobbare”.

Även om Zuma inte talar för regeringens vägnar speglar hans uttalande den pro-ryska känslan i Sydafrika.

Sydafrika blev även medlem i BRICS 2010 – det organiserade samarbetet mellan just Ryssland, Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika. 

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen