UTRIKES: Putin utfärdar löfte till allierade

2022 08 15

Ryssland är redo att förse allierade i omvärlden med moderna vapen och militär utrustning.

Det säger landets diktator Vladimir Putin under ett tal på en vapenmässa i Moskva, rapporterar Reuters.

Diktatorn vände sig till sina allierade i Latinamerika, Asien och Afrika.

– Ryssland värnar uppriktigt om historiskt starka, vänliga och förtroendefulla band med länderna i Latinamerika, Asien och Afrika. Vi är redo att erbjuda våra allierade de mest moderna typerna av vapen, från handeldvapen och bepansrade fordon till artilleri för stridsflyg och obemannade flygfordon, sa Putin enligt CNN och tillade:

– Vi värdesätter det faktum att Ryssland har många allierade, partners och likasinnade på olika kontinenter.

Bjuder in allierade

Vladimir Putin bjöd även in utländska soldater till Ryssland.

 Diktatorn framhöll att utländska militärer är välkomna till Ryssland för att utbilda sig och delta i gemensamma militärövningar med den ryska armén.

– Vi ser stora möjligheter i utbildning av utlandssoldater. Tusentals  militärer från hela världen är stolta alumner från vårt lands militära universitet och akademier.

Putins vänner i världen

Trots pågående anfallskrig har Ryssland fortfarande allierade ute i världen – bland annat storspelare i Asien, Afrika och Sydamerika.

Kina

Även om Kina utåt sett försökt att distansera sig från Ryssland och hävdat att de har en neutral hållning har landet vägrat att fördöma den ryska invasionen av Ukraina.

Peking har konstaterat att relationen med Ryssland är ”ett strategiskt partnerskap”. Tidigare har dock Kinas ledare Xi Jinping och Vladimir Putin benämnt relationen som "ett samarbete utan gränser". 

Kina har avstått från fördöma Rysslands invasion i omröstningar i FN.

Indien

Indien har tydliggjort att sanktioner mot Ryssland inte är lösningen på kriget i Ukraina. Landet har fortsatt sin handel med Ryssland, trots Moskvas anfallskrig i Ukraina.

Indien har även ett nära militärt samarbete med Ryssland. Moskva är Indiens största vapenleverantör.

Landet undertecknade nyligen ett avtal gällande köp av robotförsvarssystem från Ryssland. Avtalet beräknas vara värt 5,43 miljarder dollar.

Brasilien

Relationen mellan Brasilien och Ryssland har förbättrats de senaste åren. Handeln och militära samarbeten mellan länderna har ökat i en stadig takt.

Några få dagar innan Kreml inledde sitt anfallskrig träffade Brasiliens president Jair Bolsonaro sin ryske motsvarighet Vladimir Putin i Moskva.

– Vi är solidariska med Ryssland, betonade Bolsonaro.

Brasilien har vägrat att införa sanktioner mot Ryssland och landet har inte fördömt den ryska invasionen.

Sydafrika

Det ledande partiet i Sydafrika, African National Congress (ANC), har fallit tillbaka till vänskapsbanden med Moskva som fanns under kalla kriget.

Landets ex-president Jacob Zuma kallade nyligen Vladimir Putin för en ”fredens man” och länderna i väst för ”mobbare”.

Även om Zuma inte talar för regeringens vägnar speglar hans uttalande den pro-ryska känslan i Sydafrika.

Sydafrika blev även medlem i BRICS 2010 – det organiserade samarbetet mellan just Ryssland, Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika. 

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen