UTRIKES: Putin är tillbaka på världsscenen

2022 06 23

I dag inleds det virtuella BRICS-toppmötet i Peking.

Deltar gör Kinas president Xi Jinping,  Brasiliens president Jair Bolsonaro, Indiens premiärminister Narendra Modi, Sydafrikas president Cyril Ramaphosa och Rysslands Vladimir Putin.

Det är första gången som den ryska diktatorn deltar i ett forum med ledarna för några av världens största ekonomier sedan han startade sitt anfallskrig mot Ukraina.

Stor seger för Putin

För Moskvas ledare blir mötet en stor seger.

– Det är en signal som visar att Ryssland, som drabbats hårt av sanktioner från väst, inte står ensamt, rapporterar CNN.

Samtliga länder som ingår i BRICS-gruppen har vägrat att fördöma Rysslands krig i Ukraina, även om stödet till Moskvas anfallskrig har varierat.

Avviker från västvärlden

Gruppens beslut att involvera Putin mitt under pågående krig är en tydlig signal. 

Det tyder på att BRICS-ländernas syn på den rådande världsordningen distanserar sig ytterligare från västvärldens.

Inte minst gällande kriget i Ukraina. 

– Vi pratar om några mycket stora ekonomier vars ledare är villiga att synas med Putin, även om det bara är på en virtuell plattform, säger Sushant Singh, vid Center for Policy Research (CPR) i New Delhi, till CNN och tillägger:

– Det faktum att Putin är välkommen är ett stort plus för honom. Han betraktas inte som paria, han trycks inte ut – istället välkomnas han tillbaka till ett evenemang som har ägt rum i flera år.

Årets upplaga av BRICS-ländernas toppmöte är det fjortonde i rad sedan uppstarten 2009.

Kina har stor makt

Störst av alla är Kina.

Stormakten kommer troligtvis att hålla i taktpinnen.

– BRICS-länderna bör stärka det politiskt ömsesidiga förtroendet och säkerhetssamarbetet, samverka i stora internationella och regionala frågor, tillgodose varandras kärnintressen, och motsätta sig hegemonism och maktpolitik, sade Kinas president Xi Jinping i ett tal till gruppens utrikesministrar förra månaden.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen