UTRIKES: Putin är tillbaka på världsscenen

2022 06 23

I dag inleds det virtuella BRICS-toppmötet i Peking.

Deltar gör Kinas president Xi Jinping,  Brasiliens president Jair Bolsonaro, Indiens premiärminister Narendra Modi, Sydafrikas president Cyril Ramaphosa och Rysslands Vladimir Putin.

Det är första gången som den ryska diktatorn deltar i ett forum med ledarna för några av världens största ekonomier sedan han startade sitt anfallskrig mot Ukraina.

Stor seger för Putin

För Moskvas ledare blir mötet en stor seger.

– Det är en signal som visar att Ryssland, som drabbats hårt av sanktioner från väst, inte står ensamt, rapporterar CNN.

Samtliga länder som ingår i BRICS-gruppen har vägrat att fördöma Rysslands krig i Ukraina, även om stödet till Moskvas anfallskrig har varierat.

Avviker från västvärlden

Gruppens beslut att involvera Putin mitt under pågående krig är en tydlig signal. 

Det tyder på att BRICS-ländernas syn på den rådande världsordningen distanserar sig ytterligare från västvärldens.

Inte minst gällande kriget i Ukraina. 

– Vi pratar om några mycket stora ekonomier vars ledare är villiga att synas med Putin, även om det bara är på en virtuell plattform, säger Sushant Singh, vid Center for Policy Research (CPR) i New Delhi, till CNN och tillägger:

– Det faktum att Putin är välkommen är ett stort plus för honom. Han betraktas inte som paria, han trycks inte ut – istället välkomnas han tillbaka till ett evenemang som har ägt rum i flera år.

Årets upplaga av BRICS-ländernas toppmöte är det fjortonde i rad sedan uppstarten 2009.

Kina har stor makt

Störst av alla är Kina.

Stormakten kommer troligtvis att hålla i taktpinnen.

– BRICS-länderna bör stärka det politiskt ömsesidiga förtroendet och säkerhetssamarbetet, samverka i stora internationella och regionala frågor, tillgodose varandras kärnintressen, och motsätta sig hegemonism och maktpolitik, sade Kinas president Xi Jinping i ett tal till gruppens utrikesministrar förra månaden.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen