UTRIKES: Presidentkandidat mördad

2023 08 10

Ett dödligt våldsdåd har fått mycket stor uppmärksamhet i Sydamerika.

Det rör sig om den ecuadorianska presidentkandidaten Fernando Villavicencio som i samband med ett valkampanjsmöte skjutits ihjäl.

Den dödliga skjutningen skedde i de norra delarna av Ecuadors huvudstad Quito och bekräftas av landets inrikesminister Juan Zapata.

Även den sittande ecuadorianska presidenten Guillermo Lasso har kommenterat dödsskjutningen, och framhåller via X, tidigare Twitter, att han är “bestört och chockad”.

Det rapporterar CNN.

10 dagar innan

Villavicencio, som var yrkesverksam politiker och journalist, satt som ledamot i Ecuadors nationalförsamling.

59-åringen var en av åtta kandidater i årets presidentval som hålls om bara 10 dagar.

En person från Villavicencios team menar att han var på väg att sätta sig i en bil då en okänd man gick fram och sköt honom i huvudet.

“Kommer inte gå ostraffat”

Presidentkandidaten ska ha skjutits tre gånger i en utväxling mellan mördaren och säkerhetspersonal som resulterade i att även den misstänkte avled av sina skador.

Sittande president Guillermo Lasso har uttryckt sina kondoleanser.

– Min solidaritet och mina kondoleanser till hans fru och hans döttrar. För hans minne och hans kamp försäkrar jag er att detta brott inte kommer att förbli ostraffat. Den organiserade brottsligheten har kommit långt, men lagens fulla tyngd kommer att falla på dem.

Flera mord

Det dödliga skjutvåldet och gängkriminaliteten blir allt mer svårhanterat i Ecuador.

Under de senaste månaderna har Mantas borgmästare Agustin Intriago och Puerto Lopez borgmästarkandidat Omar Menendez mördats.

President Lasso har tidigare utfärdat undantagstillstånd i landet på grund av läget.

Var journalist

Fernando Villavicencio kampanjade på att utrota korruptionen i landet, någonting som han arbetat med som journalist tidigare i karriären.

Så sent som förra veckan hotades han av en gängledare.

– Må Gud bevara honom i sin härlighet. Vårt land har spårat ur, säger den tidigare presidenten Otto Sonnenholzner enligt BBC.

Arkivfoto: Ev

Text: Redaktionen