UTRIKES: Politiker kastade handgranat mot polis

2022 10 24

Det är oroligt inför det stundande valet i Brasilien. När polisen skulle gripa en politiker gick denne till angrepp med en handgranat mot polisen.  

Polisen i den brasilianska staden Rio de Janeiro skulle gripa politikern Robert Jefferson, allierad med den högerextrema presidenten Jair Bolsonaro, när han plötsligt gjorde flera utfall mot dem.  

– De två officerarna skadades av splitter från en granat under attacken i Levy Gasparian, norr om delstatens huvudstad Rio de Janeiro. De fördes till sjukhus men skrevs senare ut., framhåller tv-kanalen BBC.   

Både handgranat och skott 

Jefferson, 69, före detta ledare för det politiska partiet PTB, nöjde sig inte enbart med granatkastning, han avlossade även skott med gevär och krossade vindrutan på en polisbil.    

Det var högsta domstolen som hade utfärdat beslut om häktning av Jefferson eftersom han hade brutit mot villkoren för den husarrest han hade dömts till.  

Den domen hade kommit till eftersom han hade förolämpat högsta domstolens chefsdomare, en person han redan sedan tidigare satt i husarrest för att ha hotat. 

Jefferson lade på sociala medier ut en video där det framgick att han hade attackerat polisen. Men, framhöll han i ytterligare en video, hans avsikt var inte att angripa poliserna utan bara rättsväsendets fordon. 

Faktum är att Bolsonaro var kritisk till Jeffersons agerande. E en video på sociala medier tog avstånd från det inträffade.

–  Om någon skjuter mot poliser bör denne behandlas som en brottsling, underströk den nu sittandepresidenten, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Oro inför valet 

Händelsen är bara en i raden av oroligheter och våldsyttringar inför söndagens val. Då kommer president Bolsonaro utmanas på presidentposten som han har innehaft sedan 1 januari 2019.  

På andra sidan står den vänsterorienterade Luiz Inácio Lula da Silva. Han blev vald till president 2002 och hade ämbetet i två mandatperioder, från 2003–2011.  

Foto: D. Costa 

Text: Redaktionen